GÜNDEM

TASARRUFLU AMPULLER YERİNE LED IŞIK…

TASARRUFLU AMPULLER YERİNE LED IŞIK…

TASARRUFLU AMPULLER YERİNE LED IŞIK…
27-08-2014 19:43
Google News

Çocuğunuzun odasında, yatak odasında, çalışma alanlarınızda her gün saatlerce maruz kaldığımız ışık kaynağı sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Klasik eski tip lambaların yaydığı radyasyonun sıfır, tasarruflu lambaların ise20 santimetrelik alan içinde 10–15 birim arasında radyasyon yaydığı iddia ediliyor.

Paris Pasajında LED ışık satan Mehmet Siracettin Kaymış, enerji tasarrufunda tasarruflu ampuller yerine LED ışıkların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

KANSER SEBEBİ OLABİLİR

Tasarruflu ışıklandırmaların kansere sebep olabileceğini ifade eden Kaymış “Sadece öğle saatlerinde var olan mavi ışığa geceleri de maruz kalmak, vücut ritmini belirleyen melatonin hormonunun salgılanmasını engelliyor. Bu da kişiyi kansere dayanıksız hale getiriyor. Öyle ki gece çalışanlar, gündüz çalışanlara göre yüzde 50 daha fazla kanser riski taşıyor. New York Aydınlatma Araştırma Merkezi’nden yaptığı açıklamaya göre, bu ışıkları gece kullanmak çevreye de zarar veriyor ve aynı sistem sokak lambalarında da bulunduğundan hayvanlar da zarar görüyor. Ancak bu sistemlerin yerine LED ışıklar takıldığı takdirde hem etrafa kanser yayan maddenin olmaması ve elektrik faturalarında da bizlere yardımcı oluyor” dedi.

ŞİŞMANLIK SEBEBİ OLABİLİR

Tasarruflu ışıkların ucuz fiyata satıldığını, az enerji harcadığını ancak yapılan son araştırmalara göre sağlığa ve çevreye zarar verdiğini ifade eden Siracettin Kaymış “tasarruflu ışıklandırmalar üzerine yapılan araştırmalar elektronik eşyalarda bulunan renkli durum ışıklarının depresyon ve şişmanlığa yol açabileceğini ortaya çıkardı” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?