HASANKEYF

TAŞINACAK ESERLERİN İHALESİ BUGÜN…

Ilısu Barajı'ndan etkilenecek tarihi eserler, yıl içerisinde taşınacak. Türkiye'de geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle baraj gölü alanından çıkarılıp 2 km taşınarak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilen Zeynel Bey Türbesi'nin ardından, diğer tarihi değerlerin taşınması, taşınamayacak olanların da yerinde korunması ve bir örneğinin yapılması için çalışmalar sürüyor.

TAŞINACAK ESERLERİN İHALESİ BUGÜN…
28-05-2018 21:00
Google News

İHALE BUGÜN

İmam Abdullah Türbesi, Artuklu Hamamı, Er-Rızk Camisi Minaresi, Orta Kapı, Süleyman Han Camisi, Kızlar ve Koç Camileri için koruma ve taşıma çalışmalarıyla ilgili süreç devam ediyor. Bu kapsamda, taşınma çalışmalarına ilişkin bugün yapılacak ihalenin ardından, 7 eser 2018 yılında taşınarak yeni yerinde sergilenecek.

300 MAĞARAYA DOLGU YAPILDI

Taşınamayacak durumda olduklarından dolayı su altında kalacak tarihi varlıkların güçlendirilmesi için de çalışmalar sürüyor. Tarihi ilçenin simgelerinden tarihi Roma Köprüsü'nün ayakları güçlendirilirken, olası çökme riskine karşı 300 mağarada dolgu işlemi yapıldı. Hasankeyf Kalesi'nin korunması amacıyla 1 ay önce örülmeye başlanan yaklaşık 1 km’lik koruma duvarında da sona gelindi.

"ANTİK LİMAN YAPILACAK"

DSİ Genel Müdürü Murat Acu “Taşıyacağımız eserlerin yanı sıra Yukarı Hasankeyf’e de antik liman yapıyoruz, oraya su üzerinden ulaşacağız. Bozmadan taşıdığımız eserler, suyun da toplanmasıyla güzel bir görüntüye kavuşacak” dedi.

“350 MİLYON LİRA ÖDENEK AYRILDI”

Tarihi eserlerin koruma, taşıma ve güçlendirilmesi için 350 milyon lira ödenek ayrıldığını vurgulayan Acu, sadece Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması için 20 milyon lira harcandığını dile getirdi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete