GÜNDEM

TEKSTİLCİLER DERTLİ

Tekstilci İşadamları Derneği (TEKSİAD) Batman Yönetim Kurulu Üyeleri, basın mensupları ile toplantıda bir araya geldi. Siesta Lounge’de yapılan basın toplantısında tekstil sektöründeki sorunların çözüme kavuşturulmamasını istediler.

TEKSTİLCİLER DERTLİ
30-08-2020 18:19
Google News

 

TEKSİAD Başkanı Mehmet Ali Öztürk “Tekstil, Batman’da yeni gelişen bir sektör. 10 yıl önce bu sektörde az sayıda işletme vardı, 750 çalışan vardı. Şu anda 250 işletme ve 25 bini aşkın çalışan var. Büyümeyle birlikte sorunlar da arttı. 13 Kasım 2019’da TEKSİAD’ı kurduk. Amacımız, dağınık halde olan sektörü tek çatı altında toplamaktı. Bunu önemli ölçüde başardık. Üye sayımız 100’e ulaştı. Sektörümüzü büyütmek, istihdamı arttırmak, şehrimizde markalar çıkarmak, en önemli hedeflerimiz. Tekstil, ayda 60 milyon personel maaşıyla Batman Ekonomisine katkı sunuyor ve yoksul kesimlere ulaşıyor. Devlet kasasına vergi ve SSK ile  10 milyon KDV giriyor. Market, hal, benzinlik, otel, restoran, cafe, servis sektörlerine dolaylı katkı sunuyor. 25 bin personel, 100 bin nüfus demek. Batman, tekstil sayesinde tersine göç alıyor. Mevsimlik tarım işçileri yüzde 80 azaldı. Herkes, kapısında SSK’lı bir iş bulabildi. Gençlerimiz, ekonomik özgürlüğüne kavuşabildi. Tekstilde, sigortasız çalışma asla yok. Çünkü hem teşvik bölgesindeyiz hem de çalıştığımız firmaların çoğu Avrupalı müşteridir. "

SEKTÖRÜN SORUNLARI, ÇÖZÜM BEKLİYOR
Sektörün önemli sorununun, kalifiye eleman ve finansman olduğunu belirten Öztürk “İŞKUR, KOSGEB, Halk Eğitim, DİKA ve Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliğini arttıracak projeler planlıyoruz. Diyarbakır’da tekstil kent projesi onaylandı, yatırımcılara arsa tahsisi sağlandı, fabrikalar kurulmaya başlandı. Batman neden bunu başaramıyor? Batman OSB yönetimi, yatırımcılara engeller çıkarıyor. Yıkama, iplik ve kumaş fabrikaları açılmak isteniyor alt yapımız müsait değil deniyor. Bir yolumuz dahi asfalt görmüyor. Hiçbir üyemiz DİKA’dan faydalanamıyor. Pandemi sürecinde faizsiz kredi desteğine ihtiyaç duyduk ama kimse durumumuzu sormadı. Sektörümüzün kurumsallaşması, büyüyüp kökleşmesi için geniş katılımlı bir tekstil çalıştay gerekiyor. Bu sektörü ayakta tutmak, büyütmek hepimizin görevidir. Tekstil, insan ağırlıklı bir sektör olduğu için bu kentte işsizliğe çözüm olabilecek bir sektördür” dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete