YAŞAM

Tezek geleneği sürüyor

Köylerde ve şehir merkezinde besicilik yapan vatandaşlar, kış mevsiminde ısınma ve tandırda kullanmak amacı ile tezek geleneğini sürdürüyor. Odun ve kömüre gelen zamların ardından kışlık yakacak olan tezeğe rağbet arttı.

Tezek geleneği sürüyor
22-10-2023 14:40
22-10-2023 13:58
BATMAN
Google News

KIRSALDA YOĞUN TALEP VAR

Özellikle kırsalda tezek tüketimi sürüyor. Besicilik yapan ve ekonomik durumu iyi olanlar ile ihtiyaç sahibi aileler de soğuk kış günlerinde tezekle ısınıyor, yemeklerini yine tezek sobalarında pişiriyor. Tezek yazdan yapılarak kışa hazır hale getiriliyor. Hayvan gübresinden yapılan tezekler ve odun ile kışı geçirecek olan köylüler, kış günlerine hazırlıklarını tamamladı.  Batman’da 40 yıldır besicilik yapan Mehmet Salih Er “kışın sobada yakmak için tezeklerimizi hazırladık. Ailecek tezek yaptık. Havaların soğumasıyla birlikte tezek sobasını da yakmaya başlayacağız. Sobanın üzerinde çay demliyor ve yemeklerimizi pişiriyoruz. Evlerde ve tandırlarda kullanılan tezek sobaları, kışın sağlıklı geçmesine de sebep oluyor. Dumanının rahatsızlık vermemesi nedeniyle ev sakinleri geceleri korkmadan uyuyabiliyor” dedi. (Boran Türkan/Batman Sonsöz Gazetesi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Kenan
Kenan 7 ay önce
Sizler de sıkıntı yok ama konu komşu bu durumdan razı değil. Şehrin göbeğinde bunu yakmanız ve kokudan insanları rahatsız etmeniz doğru değil.