GÜNDEM

TGK SEÇİME GİTTİ

Türkiye’nin en üst çatı basın meslek kuruluşu olan ve 8 gazeteciler federasyonu ve 86 gazeteciler cemiyetinin üye olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK)’nun 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Ankara’da yapıldı.

TGK SEÇİME GİTTİ
01-07-2021 15:37
ANKARA
Google News

Kongrede Nuri Kolaylı güven tazeleyerek yeniden başkan seçildi. Gazetemiz Sonsöz’ün sahibi ve Batman Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Ercan Atay, Duayen Gazeteci Nazmi Bilgin ile birlikte onur kuruluna girmeyi başarırken, Yazı İşleri Müdürümüz Hatice Türkan ise denetleme kuruluna seçildi.

MESLEĞİMİZDE KİRLENME YAŞANIYOR

97 delegenin katılımıyla Ankara’da gerçekleşen TGK Genel Kurulu’nda, divan başkanlığına Nazmi Bilgin, başkan yardımcılıklarına Mevlüt Yeni ve Şevket Erzen, yazmanlığa ise Sinan Tunç, oy biriliği ile seçildi. Kongrede güven tazeleyerek yeniden başkan seçilen TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı “Basınımızın özgür, objektif ve tarafsız çalışma olanağı bulması için ilk koşulun, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen Gazetecilik Meslek Yasası’nın çıkartılması olduğunu yıllardır her fırsatta dile getiriyoruz. Böyle bir yasa olmayınca ülkemizde dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın, gazetecilik ahlakından yoksun, şantaj ve tehditle kişisel çıkar peşinde koşarak, gazeteci kimliği altında meslekte boy gösteriyor.  Basın kuruluşları, hatta hiçbir kaydı olmayan internet haber siteleri, bu insanları istihdam edebiliyor. Bu durum, mesleğimizi her türlü istismara açık hale getiriyor. En üzücüsü habercilik, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılıyor, siyaset-mafya-medya üçgeninde bu gün tanık olduğumuz kirlenme yaşanıyor” dedi.

GAZETECİLİK MESLEK YASASI ÇIKARILMALI

çarpık sürece son vermek için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen Gazetecilik Meslek Yasası’nın acilen hazırlanması gerektiğini belirten Kolaylı “Teknolojik gelişmeler dikkate alınarak yazılı basının yanı sıra görsel, işitsel ve elektronik medyayı da kapsayacak şekilde günümüz koşullarına uygun olarak mutlaka çıkarılmalıdır.

Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olacaktır” dedi.

İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZIDIR

Konuşmasında, Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan ve darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelere değinen Kolaylı, “İfade ve basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır ve Türkiye’de demokratik yaşamın temel sorunu ne yazık ki basın ve ifade özgürlüğünün gerçek anlamda olmamasıdır. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğü temel gerekliliktir.  Avrupa Birliği uyum süreciyle başlayan yargı reformu kapsamında, hukuk ve ceza alanındaki temel kanunlarda bazı değişiklikler yapılsa da, ifade ve basın özgürlüğü alanını kapsayan değişiklikler dilediğimiz düzeyde olmamıştır. İfade ve basın özgürlüğü konusunda hala mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır” dedi.

YÖNETİM BELLİ OLDU

Tek liste ile gidilen Genel Kurulda Nuri Kolaylı, güven tazeleyerek yeniden Genel Başkan seçildi. Üyelerin tamamının oyu ile 2021- 2024 dönemi için seçilen listede şu isimler yer aldı:

Genel Başkan: Mehmet Nuri Kolaylı,

Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri; Abdullah Temizyürek, Adem Alemdar, Ali Cihangir, Atilla Durak, Cem Kaytan, Erdoğan Erişen, Ergun Ata, Erkan Sağlam, F. Fazıl Özsoy, Gaye Coşkun,            M. Erkan Yılmaz, Mehmet Çelik, Mehmet Ergun, Osman H. Kiracı, Osman Koca, Ramazan Demir, Sefa Özdemir, Vahap Güner            

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri: Ali Filizkan, Arif Kurt, Bekir Bayram, Deniz Başlı, Derya Sarılarlı, Kürşat Tuncel, M. Emin Turpçu, Sezai Köprülü       

Denetleme Kurulu Asıl Üyeleri: Ahmet Yenigün, Seda Köktener, Tahir Gülebak

Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri: Zeki Dışkaya, Halis Olcay, Hatice Türkan      

Onur Kurulu Üyeleri: Başkan: Nazmi Bilgin, Üyeler: Adnan Taraşlı, Alaettin Arslan, Ali Er, Ayhan Polat, Aydın Deniz, Aytekin Polater, Bülent Velioğlu, Cengiz Demirel, Ercüment Taşdelen, Ercan Atay, Güngör Yavuzaslan, Hafize Akıncı, İhsan Uluözlü, İhsan Tunçoğlu, Metin Kaya, Mustafa Bayrak, Sezer Küçükkurt

Basın Etik Kurulu: Abdülkadir Kalender, Alparslan Düzgün, Birol Bebek, Cengiz Selci, Cem Ulucan, Cihan Okur, Emrullah Özbey, Ersen Küçük, Hacı Bulut, Hüseyin Oğuz, Müjdat Çetin, Osman Baykuş, Rızkullah Terbiyeli, Semih Erdem, T. Fikret Sönmez, Tolga Gül Yüksek İstişare Kurulu: Abdullah Alpdağ, Aslan Deveboynu, Bilal Bölükbaşı, Cengiz Uçar, Elif Şentürk, Fatih Sevinç, İdris Mir, İhsan Özdemir, İsmail Aras, Levent Silistre, Mahmut Arda, Muhammet Karaçay, Murat Okutmuş, Mustafa Emen, Muzaffer Koşan, Orhan Üngör, Şeref Yaşar

Öte yandan, kongrede yapılan oylama ile Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğüne Mevlüt Yeni, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Koordinatörlük görevine de Sinan Tunç oybirliği ile seçildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete