GÜNDEM

Tigris Haber yazdı;

Binlerce yıllık duvar resimleri neden korunmuyor?

Tigris Haber yazdı;
05-05-2023 18:20
05-05-2023 14:23
Google News

Araştırmazcı-Yazar Zülküf Kışanak, Tigris Haber Sitesinde yer alan köşe yazısında Batman’ın gizli hazinesi Ebra Kelekê’yi tanıttı.

BÖLGE KÜLTÜRÜNÜN İZLERİNİ TAŞIYOR

Yazar Kışanak, Batman’ın Gercüş İlçesi Bağözü (Xiro) Köyünde bulunan Ebra Kelekê Kaya Resimlerinin, bölgenin tarihi, kültürü, sosyolojisi, inancı açısından önemli ip uçlar barındırdığına dikkat çekti.

“KORUMA ALTINA ALINMAMASI ÇOK ACI”

Yazar Kışanak, köşe yazısında özetle “Ebra Kelekê Kayası’nda halaya duran, dövüşen, güreşen, çalışan, at süren, eşek binen, cirit atan insanlar ile her bir tarafa yayılmış sayısız dağ keçisi ile ok ve mızrak kullanan avcının yer aldığı av sahneleri yer alıyor. Bölgemizde, uygarlık beşiği Mezopotamya’da, Anadolu’da, hatta dünyanın başka bir yerinde eşi benzeri olmayan Ebra Kelekê Kaya Resimleri, yok olmakla karşı karşıya. İlk defa 2012 yılında fotoğrafladığım kaya resimleri, her geçen gün biraz daha tahrip ediliyor. Batman Belediyesi için 2013 yılında yazdığım Tarihiyle Buluşan Kent Batman adlı tanıtım kitabında ayrıntılı yer verdiğim Ebra Kelekê Kaya Resimleri’ne yönelik hiçbir önlemin alınmadığına, dahası görmezlikten gelinerek yok olmasına, tarihi kalıntıları öğüten birer makine gibi çalışan defineciler tarafından tahrip edilmesine göz yumulduğuna ressam arkadaşım Mehmet Hoca ile gerçekleştirdiğimiz üçüncü ziyaretimde bir daha tanık oldum. Bu alan, Batman olan Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün de ilgisini çekmemiş.  Binlerce yıl boyunca resimlere yarenlik yapan kadim koçerler, Hebizbin Çiftçileri, avcıları onları canları gibi korumuş, resimlerin bulunduğu kayalığı kutsal bir mekan, dokunulmaz bir tapınak gibi görmüş. Definecilerin gazabına uğrayan yerlerden biri de Ebra Kelekê Kaya Resimleri. Binlerce yıl sonra, insanlığın geldiği bu aşamasında bu duruma tanık olmak ne kötü” ifadelerini kullandı. (Bayram Ayhan)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete