TÜRKİYE VE DÜNYADAN

TikTok, genç seçmenlerle iletişimde adaylara avantaj sağlıyor

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Oğuz Kuş, TikTok'un kişiselleştirilmiş bir içerik ekosistemine sahip olduğunu belirterek, "Bu durum adayların hedeflerini genç seçmen kitlesine direkt bir biçimde aktarabilmesini sağlıyor." dedi.

TikTok, genç seçmenlerle iletişimde adaylara avantaj sağlıyor
30-08-2023 14:57
30-08-2023 14:58
BATMAN
Google News

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Oğuz Kuş ile Doç. Dr. Derya Gül Ünlü, TikTok’un seçim süreçlerindeki kullanımına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Doç. Dr. Kuş, TikTok’un kendine özgü yapısı ve yüksek kullanıcı sayısıyla 2024 yerel seçimlerinde adayların dahil olması gereken dijital ortamların başında geldiğini söyledi.

Adayların eğlence ve samimiyet zemininde yükselen kullanıcı kültürü ve platformun içerik kişiselleştirme dinamiklerini buluşturabildikleri takdirde, seçim yarışında önemli bir avantaj elde edebileceğini vurgulayan Kuş, "Genç ve kararsız seçmenin kilit rolü bulunuyor. Sosyal medyada farklılaşabilmek için alışılmışın dışına çıkmak gerekiyor. 2023 Cumhurbaşkanı Seçimi'nde de duygusal mesajlar kilit bir rol oynadı." diye konuştu.

"EĞLENCELİ İÇERİK ÜRETİMİNE DAYALI PLATFORM, ADAYLARA FIRSATLAR SUNUYOR"

Kuş, TikTok'ta üretilen ve doğrudan duygulara hitap eden kısa videoların, adayın lider imajını inşa edebilmesi için fırsatlar oluşturduğuna dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Platformun kişiselleştirilmiş bir içerik ekosistemine ve genç kullanıcı tabanına sahip olması, adayların hedeflerini genç seçmen kitlesine direkt bir biçimde aktarabilmesini sağlıyor. Özellikle eğlenceli içerik üretimine dayalı platform, bu yönüyle adaylara önemli fırsatlar sunuyor. Adayların TikTok'ta tek yönlü bir iletişim kurmak yerine platformun etkileşim ekosistemini ve kendine özgü içerik üretim dinamiklerini lehlerine kullanmaları önem arz ediyor.

Adaylara hitaben çekilen kullanıcı videolarına adayların görüntülü cevaplar vermesi, düet özelliğini kullanarak trendlere dahil olma ve diğer platformlardaki hashtag'e benzer şekilde TikTok'ta kullanıcıları bir noktada buluşturan seslerin etkin ve eğlenceli kullanımı önemli fırsatlar yaratabilir."

"TİKTOK, DİĞER SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ DA GÜNDEMİNİ BELİRLİYOR"

Doç. Dr. Ünlü de TikTok'ta görünürlük ve kullanıcı etkileşiminin ilişkili olduğuna işaret ederek, "Seçim yarışında adayların nitelikli etkileşimi elde etmek noktasındaki rekabeti yönetmeleri görünürlükleri açısından önemli. TikTok, genç nüfusun dijital gündemini belirlemek noktasında güce sahip. TikTok üzerinden paylaşılan kısa video içerikleri hızla yayılıyor ve Facebook, Instagram, Twitter gibi diğer sosyal medya platformlarının da gündemini belirliyor." dedi.

2023 Cumhurbaşkanı Seçimi'nde Türkiye'de siyasal lider ve partilerin TikTok özelinde ürettikleri içeriklerin yol gösterici yönü olduğunu vurgulayan Ünlü, "Cumhurbaşkanı Seçimi'nde TikTok paylaşımlarındaki söylemlerinde tutarlı bir yol izleyen Cumhur İttifakı, seçmen nezdinde de kabul gördü.​​​​​​​ Adayların sosyal medya stratejilerini şimdiden belirlemeleri gerekiyor. Seçmene ulaştırılması hedeflenen içeriğin tutarlılık göstermesi ve her dijital platformun ruhuyla özdeşleşmesi gerekiyor." değerlendirmesini yaptı. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Nisan 2024 e-gazete