HALKIN SESİ

TOKSİK İLİŞKİLER

TOKSİK İLİŞKİLER

TOKSİK İLİŞKİLER
07-11-2021 07:16
07-11-2021 10:17
BATMAN
Google News

Aramızdaki Toksik (zehirli) İlişkiler| Toksik İlişkiyi Nasıl Anlarız ?

Son zamanlarda çokça karşımıza çıkan toksik ilişki, genellikle insanlar arasında oluşan ilişkiler sonucu ortaya çıkar. Birey toksik bir ilişkide olmasına rağmen bunun farkına varamayabilir ve ilişkileri kendisine zarar vermesine rağmen bu ilişkileri sürdürebilmektedir.

Aile ilişkileri, karı-koca, arkadaş ilişkilerinde görülen bu zarar veren ilişki toplumsal bazda ilerlediğini ve karşılıklı ilişkilere ağırlıklı olarak zarar vermesi insanları bu yönde farkındalığını artırması, bununla beraber kendini bu tür ilişkilerden korumak, bir nevi sınır koyma gibi önleyici öz savunmayı gerektirebilir.

Toksik İlişkide Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Sürekli altan alan kişi siz iseniz, ilişkide gelmiş olduğunuz nokta sizi tatmin etmiyor, mutlu hissettirmiyorsa yaptığınız davranışlardan dolayı sürekli yargılanıyorsanız, suçlanıyorsanız mutlu deilsinizdir. Fakat ona rağmen halen ilişkiyi yürütme isteğiniz olması, bir toksik ilişkinin içinde olduğunuzu gösterebilmektedir.

Karşınızdaki kişiyi her zaman iyi birisi olarak tanımlamanız, bu insan bana zarar vermez yapsada yanlışlıkla yapıyordur gibi söylemlerle iyimser yaklaşıp zarar görmeniz sizi toksik bir ilişkiye sürer.

Toksik İlişki Özellikleri nedir?

Toksik ilişkiyi gerçekleştiren kişi zorlayıcıdır olumsuz duygular ve tavırlarla takınır ne yaparsa yapsın hep haklılığını savunur. Karşısındaki kişi ise kurban rolündedir yapılanı göremez, sevgisini bu şekilde ifade ediyordur der ve normal bir ilişki gibi karşılar.

Sürekli Küçük Düşürürler;

“sen nerden bileceksin” “yine mi aynı şeyler” “bıktım senden” gibi söylemlerle.

Hep kendinizi kanıtlamak zorundasınızdır.

Hayatınızla ilgili sizin yerinize karar verir.

Duygularınız düşünceleriniz engellenir.

Gibi daha birçok özellikler barındıran toksik ilişki şekline sahip insanlar genellikle narsistlik belirtilerinide çok fazla gösterebilmektedirler.

Peki Bize Zarar Veren Toksik İlişkiyi Nasıl Sağlıklı İlişkiye Çeviririz veya Nasıl Kurtuluruz ?

Her şeyden önce bir toksik ilişkide olup olmadığınızı fark etmeniz gerekir. Bunu fark etmeniz bile bundan kurtulmak veya düzeltmek için bir adımdır.

Zarar veren ilişkiden kurtulmak için şunlara dikkat etmelisiniz;

• Gereksinimlerinizi ve duygularınızı ifade edin.

• Sorunlarınızın listesini oluşturun sizden beklenileni yazın ve karşılaştırın.

•İlişkiniz sosyal hayatınızı nasıl etkilediğini gözlemleyin.

• Sizi mutsuz eden ve hayal kırıklığına iten kişiyle ne kadar süre vakit geçireceğinizi düşünün ancak bu sadece sizin partneriniz değil aynı zamanda sosyal ortamda gördüğünüz herkes olabilmektedir.

Bunların sağlamasını kendiniz uygulayarak görmeniz gerekmektedir. Herhangi bir psikolog veya uzman size ilişkiyi bırak ya da devam et gibi söylem ve tavsiyelerde bulunamaz bunu sadece size bırakır İlişkinizdeki farkındalığınızı artırmaya yardımcı olur.

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

Herkese Sağlıklı Günler Dilerim...

Psikolog Faruk Sınat

psk.sinatfaruk1@gmail.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete