HALKIN SESİ

TOPLUMSAL ARAŞTIRMALAR YAPMAK GEREKİYOR

TOPLUMSAL ARAŞTIRMALAR YAPMAK GEREKİYOR

TOPLUMSAL ARAŞTIRMALAR YAPMAK GEREKİYOR
26-07-2017 20:52
Google News

Batman’ın sosyolojik profilini ortaya çıkartmak için toplumsal araştırmalar şarttır.

Toplumsal yapıyı etkileyen temel faktörleri ortaya çıkartmak, toplumda meydana gelen değişimlerin yönünü tahmin etmek, toplumsal gerçeklikleri belirlemek, özel ve kamu kurum ve kuruluşların politikalarına geniş bir pencere açmak, strateji geliştirmek kısaca toplumsal dünya hakkında merak edilen sorulara yanıt bulmak için toplumsal araştırmalar gerçekleştirilir.

Toplumsal araştırma süreci, birikimli bir süreçtir.

Bilimsel yöntem ve tekniklere göre yapılır. Bilimsel yöntem ve tekniklere göre yapılmayan araştırmaların bulguları yanıltıcıdır, güvenilir değildir.

Bu tür araştırmalar, kurum ve kuruluşların yanlış adım atmalarına neden olur.

Otorite, gelenek, sağduyu, medya mitleri ve kişisel deneyime dayanan bilgiler doğru olmakla birlikte yanıltıcı yönü bulunmaktadır; ancak bilimsel yöntem ve tekniklere göre gerçekleştirilen araştırmaların doğru olma olasılığı daha yüksektir bu araştırmalardan elde edilen bulgular daha güvenilirdir.

Alternatif bilgi kaynaklarıyla karşılaştırıldığında araştırmaların hatalı olma olasılığı daha düşüktür.

Toplumsal araştırmalar, gelecekle ilgili kimi çıkarımlarda bulunarak; özel kamu kurum ve kuruluşlarına toplumsal değişme sürecinde etkili olan faktörlerle ilgili öngörülü olma olanağı sağlamaktadır.

Gelişmiş toplumlar, toplumsal yaşantılarında meydana gelen sosyal değişimin yönünü tespit etmek, strateji geliştirerek toplumsal yaşantılarında meydana gelen aksaklıklara çözüm bulmak için bilimsel yöntem ve tekniklere göre toplumsal araştırma yapmaktadırlar.

Gerçekleştirilen araştırmalarla toplumsal sorunlar ortaya çıkmadan önce tespit edilir, sorunun kaynağına inilerek atılması gereken adımlar önceden atılır mevcut soruna etkili çözümler üretilir.

Bu anlamda bir toplumun sosyolojik yapısını ortaya çıkartarak toplumda mevcut sorunlara çözüm bulmak ve etkili adımların atılmasını sağlamak için biz Sosyolog’lara büyük görev düşmektedir.

Sosyolog olarak görev ve sorumluluklarımızın bilincinde olarak bilimsel araştırma ve yöntemlere göre araştırma yaparak toplumsal olgu ve olaylarla ilgili gerçek olanı ortaya çıkartmak mecburiyetindeyiz.

Bu amacı kendimize ilke edinerek Batman’da toplumsal araştırmalar gerçekleştirmekteyiz.

Reel Araştırma & Danışmanlık Şirketi olarak gerçekleştirdiğimiz araştırmada elde ettiğimiz istatistiksel veriler, Batman İli’nde bilimsel yöntem ve tekniklere göre araştırma yapılarak toplumsal yapıyı etkileyen sorunların çözümüne yönelik olarak araştırma yapılmasını zorunlu kılmıştır.

Nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği ile basit tesadüfî örneklem yöntemine göre 1250 örneklem grubuyla gerçekleştirdiğimiz araştırmada;

•Örneklem grubunun % 88,6’ı Batman’da bir araştırma ve danışmanlık şirketine ihtiyaç olduğunu,

•Örneklem grubunun % 88,9’u Batman’da yeterince sosyal, siyasal ve Pazar araştırmalarının yapılmadığını,

•Örneklem grubunun % 52’inin anket hakkında bilgisi olduğunu fakat %70,2’inin anket çalışmalarına katılmadığını,

•Örneklem grubunun % 85,2’inin ise anket çalışmalarına katılmama nedeni olarak daha önce Batman’da anket çalışmalarıyla karşılaşmadığını ifade etmiştir.

Gerçekleştirdiğimiz araştırmada elde ettiğimiz istatistiksel veriler değerlendirildiğinde Batman İli’nin toplumsal yaşantısında meydana gelen sorunların (sosyal, siyasal, eğitim, sağlık, ekonomi,…) çözümü için bilimsel teknik ve yöntemlere göre toplumsal araştırmaların yapılmasını zorunlu kılmıştır.

İlimizin sosyal, siyasal, ekonomi, sağlık ve eğitim sorunlarına çözüm bulmak, özel ve kamu kurum ve kuruluşların çalışmalarına yardımcı olmak, yol göstermek ve etkili stratejilerin önünü açmak için araştırmaların yapılması, halka istek ve beklentilerinin sorulması bu anlamda önem taşımaktadır.

KONUK YAZAR

TANER GÜNCE

SOSYOLOG  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?