EKONOMİ

TRC Yalıtım

TRC Yalıtım

TRC Yalıtım
24-09-2014 22:35
Google News

TRC Yalıtım

“Batman Ekonomisine Yön Verenler” yazı dizimizin bu haftaki konuğu, TRC Yalıtım markası ile üretim yapan Sifa İnşaat Yalıtım Ltd. Şti.

Firma, Batman’ın tanınmış ailelerinden olan Terece ailesinin aile şirketlerinden biri. Firma incelememize, firmanın hem faal yatırımını hem de tamamlanma aşamasında olan yeni bölümü olan yapı kimyasalları bölümünü de dâhil ettik.

Görüşmemize çok samimi bir ortamda başlıyoruz. Aile fertlerinden çoğu bir arada. Ayrıca yeni fabrikalarının montajı ile uğraşan makine fabrikasının uzmanları da var masada.

Biz bilgileri yönetim kurulu başkanı Hacı Sıddık Terece ve fabrikanın nitelikli müdürü İbrahim beyden alıyoruz.

ÖRNEK BİR YATIRIMCI PROFİLİ

Hacı Sıddık Bey, yatırımlarını gerçekleştirirken herkesin örnek almasını şiddetle önerdiğimiz bir yol izliyor.  Bunun karşılığını ise, sorunsuz bir üretim hattı, kaliteli ürünler ve markalaşarak alıyor.

Peki, ne mi yapıyor?

Bir kere işin başından sonuna kadar en nitelikli insanlarla çalışıyor. Yatırım kararlarını körü körüne vermek yerine alanının uzmanları tarafından hazırlanmış fizibiliteler sonucunda veriyor. Bununla da kalmıyor, üretim hattını kurarken Türkiye’nin en iyi firmaları ile çalışıp, en kaliteli makineleri alıyor. Tesis daha kurulurken profesyonelliği fabrikanın her detayında görmek mümkün. Kaliteli makineler, kalitenin sürekliliğini sağlamanın yanı sıra, üretim aksamalarını da en düşük seviyede kalmasını sağlıyor.

İyi makineleri, iyi altyapıyı iyi bir yönetici kadro ile desteklemek gerekir. Bu konuda da çok ileri fikirli olduğunu rahatlıkla gözlemlediğimiz Hacı Sıddık Bey, tecrübesi, bilgisi, profesyonelliği ile Türkiye’nin en büyük firmalarının yönetici profiline sahip olan İbrahim Beye emanet etmiş fabrika müdürlüğünü. İbrahim Bey ürettiği ürüne de, pazara da, gelecek beklentilerine de son derece hâkim olduğunu, sorduğumuz sorulara verdiği cevaplarla gösterdi.

İyi altyapı, kaliteden taviz vermeyen bir yönetim anlayışı, mutlu çalışanlar firmayı sektöründe bölgenin kalite lideri yapıyor. O kadar ki sektörde rekabet çok yoğun olmasına rağmen, kalitesini her yönüyle ispatlamış olması sayesinde en tercih ediliyor.

Batmanlıların gurur duyması gereken bu firma, rekabeti fiyatla değil, kaliteyle, müşteri memnuniyeti ile ve kısa sürede elde ettiği haklı ünüyle yapıyor.

TRC YALITIM NE ÜRETİR?

28500 m2 alanı 9100 m2 kapalı alanıyla 2010 yılında üretim başlayan EPS Beyaz Isı Yalıtım Levhaları, Karbonlu Isı Yalıtım Levhaları, TRC Board, TRC Blok, TRC Asmolen gibi özellikle yalıtım odaklı ürünler üretmektedir. Kurulduğu dönemde bölgedeki ilk 2 tesisten biri olan tesis sahip olduğu teknoloji ile hala Türkiye’deki en iyi 2 tesisten biri olma unvanını elinde bulunduruyor. Firma ürettiği ürünlerin kalitesi ile sadece Türkiye’nin değil, Avrupalı rakipleri ile de yarışır durumda olduğunu bizlerle paylaşıyor.

DOĞAYA SAYGI ÖN PLANDA

Profesyonel yönetim anlayışı, kaliteden ödün vermeyen anlayışı ve herkesle iyi ilişkileri, iş güvenliği gibi tüm mevzuat gereksinimlerini karşılaması gibi onlarca özelliği sebebiyle görüşmem esnasında sıkça takdir etmek durumunda kaldım patron ve müdürümüzü. Gerçekten bu hususların hepsini bu kadar iyi yapan firma sayımızı çok da fazla değil.

Firma bunun da ötesine geçmiş üstelik. Sorumluluk alanına taşırmış. Bu çalışmalardan biri ilgimizi çekti “Enerji verimliliği ve Doğa’da Karbon Salınımının Azaltılması” konulu, 2. Anadolu Sempozyumuna sponsorluk yapmış.   

Firmamızın kısa dönemli planları arasında bölgede faaliyet gösteren uygulamacı, müteahhit, mimar ve mühendislere sürekli olarak Isı, Su, Ses ve Sismik yalıtımlar ve Yangın Güvenliği konularında mesleki eğitimler vermek de bulunuyor. Sosyal sorumluluk yönü ağır basan bu projeyle yakın gelecekte, daha iyi düşünülmüş ve daha güvenli binalarda oturmamız desteklenmiş olacak.

2010, 2014 yıllarında Diyarbakır Ortadoğu İnşaat fuarında da yer alan firmamızı, yakın zamanda uluslar arası arenada daha çok göreceğimizi tahmin etmek güç değil. İhracatın artması ve yurtdışı pazarının çeşitlenmesi için araştırmalara başlamış olan firmamız, bunun için TSE, ISO ve tüm kalite belgelerinin tamamlamış.

 TSE’den TAKDİR

Ziyaretimiz esnasında gelişen bir sıcak gelişme, firmanın kalite standartlarını bir kez daha ortaya koydu. Firmamız, karbonlu ısı yalıtım levhasının kalite testlerinin yapılması için TSE’ye başvuruyor. TSE’nin verdiği cevaba göre bu ürün için teste başvuran firmaların olduğunu fakat hiçbir testi başarıyla geçemediği konusunda uyarıyor kendilerini. Onlar ise “olsun, biz kalitemize güveniyoruz” diyerek teste koymuşlar ürünlerini. İlk kez ziyaretimiz esnasında patrona aktarılan bu bilgiye göre, firmanın bu ürünü de testi tam başarıyla geçmiş ve aynı zamanda TSE yetkilileri firmamızı takdir etmiş.

Bu gururu bir Batmanlı olarak ben de patronla birlikte yaşadım. Çoğunlukla inşaatımızın içinde ne olduğunu bilmeyiz. Deprem sebebiyle sağlamlık konusunda biraz bilinç oluştuysa da hala bir yangın durumunda binamızın içindeki malzemelerin nasıl reaksiyon vereceğini bilmiyoruz. Kimsenin böyle bir durumla karşılaşmamasını diliyoruz ama olursa böyle bir durum oluşursa da, TRC markasını taşıyan ürünlerin yanmazlık konusunda, zehirli gaz salınımının önlenmesi konusunda en ileri standartlara sahip olduğunu belirtmek lazım.

AR-GE’DE, İNNOVASYON’DA TRC

Ziyaretimizin her aşamasında, bilime ve tekniğe verdiği önemi çok güçlü bir şekilde hissettiren firmamızın Arge innovasyon yapabilecek çok nitelikli bir ekibi bulunuyor. Firma bünyesinde bulunan modern laboratuvarda yapılan çalışmalarla da yetinmeyen firmamız, arkasına Batman Üniversitesini, Dicle Üniversitesi, İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi KUDEB birimlerinin desteklerini de alarak ürünlerini geliştirmeye devam ediyor.

Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Aydın Durmuş hocamız ve ekibiyle bir San-Tez Projesi hazırlama sürecine de girmiş olan firmamız, Üniversite – Sanayi işbirliğinin en önemli yansıması.

GENEL YORUMUMUZ

Oldukça profesyonel bir yönetimin kurulmasına liderlik eden, Hacı Sıddık Terece, bugüne kadar hep en iyi makine üreticileri ile en iyi fabrika müdürleri ile çalışmış. İbrahim Barut Bey ise fabrikanın asıl sıçramasını yapan son müdürü. Gözlemlediğim kadarıyla da yeni yapı kimyasalı yatırımının yapılması kararının verilmesinde yönetimi teşvik eden kendisi olmuş. Fiyat yerine kalite ve katma değerli ürünlerle rekabet etme yoluna gitmişler.

Firmada, diğer firmalara örnek olması gereken o kadar çok konu vardı ki, yeni yatırımına hiç yer veremedik bile. Ayrı bir üretim binasına sahip olan tesis, apayrı bir sayfa ayrılması gerekiyor. O tesisi Batman’da sayıları hızla artan yapı kimyasalı üreticilerinden ayıran çok önemli özellikle var. Firma rakip olarak, Batman’daki üreticileri değil, ürünleri Türkiye’de bile çokça satılan ünlü Fransız, İtalyan firmalarıdır. Umarız yatırım kısa bir sürede tamamlanır da, bizler de o yatırıma ayrı bir bölüm açarız.    

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete