GÜNDEM

TÜİK DOĞRULADI: BATMAN’DA YAŞAM STANDARDI DÜŞÜK!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk defa yayımlanan İllerde Yaşam Endeksi ile bireylerin ve hane halklarının yaşam standartlarını ölçtü. Araştırma, illerde yaşam endeksi, konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsadı.

TÜİK DOĞRULADI: BATMAN’DA YAŞAM STANDARDI DÜŞÜK!
22-01-2016 19:59
Google News

Endeks 0 ile 1 arasında değer aldı ve 1’e yaklaştıkça daha iyi bir yaşam düzeyini ifade etti.

YAŞAM KALİTESİNDE 77. SIRADAYIZ

TÜİK’in verilerine göre en kaliteli yaşam sıralarında 0,68’lik değerle Batman, 81 il içerisinden 77. sıraya oturdu. Batman’ı Şırnak, Ağrı, Mardin ve Muş izledi.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN EN AZ ODA BATMAN’DA

TÜİK’in verilerine göre, kişi başına oda sayısı en az olan il, 0,8’lik değerle Batman oldu.

Verilere konutların yüzde 85,9’unda tuvalet bulunuyor. Bu konuda Batman, 20 ili geride bıraktı ancak konut kalitesinde ise 72. sıraya geriledi.

ÇALIŞMA HAYATI STANDARDI EN DÜŞÜK İL BATMAN

Kişilerin maddi olarak daha çok kaynağa erişebildiği bir hayat sürmelerini sağlayan çalışma hayatı boyutunda en düşük endeks değerini 0,0890 ile Batman aldı.

EN DÜŞÜK İSTİHDAM ORANIYLA BATMAN BİRİNCİ

Çalışma hayatıyla ilgili verilerde de Batman’ın durumu pek iç açıcı değil. Yüzde 27,8 istihdam oranıyla Batman, en düşük istihdamın gerçekleştiği il oldu.

EN YÜKSEK İŞSİZLİKLE BATMAN YİNE BİRİNCİ

İşsizlik sırlamasında da Batman, 1.’liği kimseye bırakmadı. Yüzde 23,4 ile işsizlikte ilk sıraya oturan Batman, ortalama günlük kazançta 59,2 lira ile 24. sırada yer aldı. İşinden memnuniyet oranında yüzde 65 ile sadece 3 ili geride bırakan Batman, 77. sırada yer aldı.

YÜZ HANEDEN 75’İ TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR

Verilere göre Batman’da hanelerin yüzde 75’i temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu konuda da listede 1. olan Batman, bebek ölüm hızında ise 9. sırada yer aldı. Doktor başına düşen 5.691 hasta ile ortalarda yer alan Batman, sağlığından en az memnun 12 il oldu. Kamunun sağlık hizmetlerinden memnuniyet olarak da 12. sırada yer aldı.

EN KİRLİ HAVADA 5. İLİZ

Okul öncesi eğitimde 74. sırada yer alan Batman, TEOG puanında 253,7 ile 71. sıraya yerleşti, YGS’de ise yine 50 ilin gerisinde kaldı. Üniversite mezunu oranında yüzde 12,3 ile 48. sırada yer alan Batman, nüfusun yüzde 33,7’i kamu kurumlarından memnun değil.

Öte yandan hava kirliliği ölçümünde 90,0 µg/m³ ile Türkiye’de en kirli havayı soluyan 5. iliz.

GECE YALNIZ YÜRÜNEMEYEN 2. İLİZ

Güvenlik konusunda, bir milyon kişide 16,1 cinayet oranıyla 65 ilden daha iyi durumda olan Batman, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sayısı binde 1,1 ile en iyi dördüncü sırada yer aldı. Ancak TÜİK’in verilerine göre Batman’da nüfusun yüzde 51,4’ü kendini güvensiz hissediyor. Kendini güvende hissetmeyenlerin oranında yüzde 54,9 ile İstanbul birinci gelirken, Batman ise 2. il oldu. Sosyal hayatından memnun olmayanların oranı yüzde 64,3 olan Batman, bu alanda en kötü 5. ilken, yüzde 52,3 mutluluk oranıyla en mutsuz 9. il oldu. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete