GÜNDEM

TÜPRAŞ’TAN İDDİALARA YANIT!

“36 milyon 500 bin TL tutarında temizlik ve yatırım yaptık”

TÜPRAŞ’TAN İDDİALARA YANIT!
02-07-2015 21:11
Google News

Başyazarımız tarafından “Ramazan’ı Zehir Ettiniz Halka” ve “Tüpraş’tan Pis koku Yayılıyor” başlığıyla kaleme aldığı yazılara Tüpraş’tan yanıt geldi.

EN TEMİZ SANAYİ TESİSİYİZ

36 milyon 500 bin TL tutarında temizlik ve yatırım yapıldığı ve İluh Deresi başta olmak üzere pek çok projeye de katkı sunulduğu belirtilen açıklamada “Tüpraş’ın 2006’da Koç Topluluğu’na devrinin ardından Batman Rafinerisi’nin bölgeye sağladığı ekonomik katkı ve üretimin devamlılığı için Batman Rafinerisinde küresel ölçütlerde belgelendirme süreci başlatılmıştır. Bu hedef için çevre konularını içeren toplam 36 Milyon 500 Bin TL’lik temizlik ve yatırım gerçekleştirildi. Kullandığımız rafineri baca sisteminin amacı, gaz akımlarının güvenli, etkili bir şekilde sistemden uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Hayata geçirdiğimiz projelerin üretimimize uygulanması ile Batman Rafinerimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığından En Temiz Sanayi Tesisi ödülü almış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından da ödüllendirilmiştir” denildi.

KOKUNUN KAYNAĞI, RAFİNERİ DEĞİL

Tüpraş’tan yayıldığı ileri sürülen kokularla ilgili de “Çalışma prensiplerimiz gereği konunun insan sağlığı ve çevreye etkisi nedeniyle Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile akredite bağımsız bir başka kuruluşla rafineri sahası ve Batman’ın çeşitli bölgelerinde ölçüm tüpleri yerleştirilerek numuneler yurtdışında akredite bir laboratuarda analiz ettirilmiştir. Özellikle yüksek konsantrasyonların tespit edildiği noktaların rüzgâr yönüne bakıldığında tesisimizin etki alanında olmaması, kokuya yol açan organik uçucuların rafineriden uzak noktalarda tespit edilmesi ve şehir içinde petrolün yapısında olmayan yarı uçucu bileşiklerin tespit edilmesi nedeniyle İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından asıl koku kaynağının rafineri olmadığına kanaat getirilmiştir” ifadeleri kullanıldı. (Yusuf Kavak) 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?