HASANKEYF

“TÜRBE TAŞINMASIN, ILISU DURDURULSUN”

Hasankeyf Yaşatma Girişimi, yeni yerleşkeye taşınması beklenen Zeynelbey Türbesi ile ilgili sosyal paylaşım ortamında açık mektup yayımladı.

“TÜRBE TAŞINMASIN, ILISU DURDURULSUN”
04-05-2017 20:58
Google News

 “TAŞIMA İŞLEMİNDE RİSKLER VAR”

Hasankeyf Yaşatma Girişimi, taşıma projesinde yer alan firma yetkililerine seslenerek “Türbeyi taşıma denemesi başarısızlıkla sonuçlandı. Bu başarısızlık Hasankeyf’teki kültürel mirasın, HES projesi nedeniyle karşılaştığı büyük tehditleri ortaya çıkarmaktadır. Türbenin taşınmasına ilişkin bütün çalışmalar durdurulmalı, firma ise taşıma projesinden geri çekilmelidir. Yıllarca türbenin raylı bir sistemle taşınacağı açıklandı ama planlar değişti. Tekerlekli bir araçla, özel inşa edilmiş bir kara yolundan bahsedildi. Taşıma tarihi aceleye getirildi. Türbenin taşınması için kat edilmesi gereken 2 km'lik mesafe, bu tür projeler için çok uzundur. Aşılması gereken büyük bir yükseklik farkı var. Taşımayı 1 günde gerçekleştirme hedefi de riskleri arttırmaktadır” dedi.

ARACIN KAPASİTESİ 700 TON, TÜRBE İSE 900 TON

Başarısız denemede lastikli araçla taşınan ve beton bloklardan oluşan yükün 750 ton, ancak türbenin ağırlığının 900 ton civarında olduğu belirtilen açıklamada “Taşıma projesiyle yerel halkın görüşleri alınmadı. Proje büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirilmek isteniyor. Bir daha tüm sesimizle Zeynel Bey Türbesi'ni tasıma projesinin iptalini, Ilısu Projesi'nin bir an önce durdurulmasını ve tüm paydaşlar arası Hasankeyf/Dicle bölgesinin sürdürülebilir kalkınmasına ilişkin bir toplumsal konsensüse ulaşmak amaçlı yeni ve geniş bir tartışma talep ediyoruz” denildi. (M. Zeki Emrak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete