HASANKEYF

TÜRBEDE TAŞIMA TATBİKATI...

Ilısu Baraj suları altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf İlçesindeki 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin yeni yerine taşınması için ilk deneme yapıldı.

TÜRBEDE TAŞIMA TATBİKATI...
28-04-2017 21:31
Google News

Türkiye’de ilk defa bir eserin bütünsel olarak taşınma özelliği olan bin 100 tonluk Zeynel Bey Türbesi, "Hollanda" yöntemiyle yeni yerine taşınacak. Yeni Hasankeyf Kültür Parkı'na taşınacak olan türbe için 60 kişilik özel bir ekip oluşturuldu. Türbenin taşınması için yapılan 2 kilometrelik özel yolun sağlamlığı denendi. Çalışmaların sona gelindiği taşınma işleminde ilk deneme sürüşü de yapıldı. Türbeyi taşıyacak olan 8 parçalı ve 192 tekerlekli platforma, deneme amacıyla her biri 25 ton olan 30 adet beton blok taşındı.

“BİN 500 TON AĞIRLIĞINDA BETON BLOKLAR TAŞINDI”

Deneme işlemlerini yerinde izleyen Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasında sona gelindiğini belirterek, "Bugün yetkili firmamız ve yurt dışından Ankara’dan gelen yetkililer burada. Zeynel Bey Türbesi taşınmadan önce son emsal ağırlığında ve hatta türbeden daha ağır beton bloklar platforma yüklendi. Şuan için denemede herhangi bir sıkıntı yok. Zeynel Bey Türbesi'nin konumlanacağı yeni Hasankeyf’teki alana beton bloklar götürülecek ve aynı şekilde geri getirildikten sonra inşallah çok yakın zamanda Zeynel Bey Türbesi yeni Hasankeyf’teki yerine taşınacaktır" dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete