EĞİTİM

“TÜRKİYE’DE 22 PİLOT İL ARASINA GİRMEYİ BAŞARDIK”

8 Şubat 2021 tarihinde Batman Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Batmanlı Hemşerimiz Prof. Dr. İdris Demir, 9 ayın değerlendirmesini yaptı.

“TÜRKİYE’DE 22 PİLOT İL ARASINA GİRMEYİ BAŞARDIK”
14-11-2021 17:50
14-11-2021 22:36
BATMAN
Google News

“MİSYON FARKLILAŞMASINA BAŞVURDUK, SÜREÇ BAŞLADI”

Misyon Farklılaşmasına yaptıkları başvurunun onaylandığını belirten Rektör Demir “Misyon farklılaşması ilk defa 2015 yılında çağrıya çıkan bir süreç. Batman Üniversitesi ilk defa ilk defa 2021 yılında bu çalışmaya müracaat etti. 8 Şubatta görevi teslim aldım, 9 Şubatta Hasankeyf Uygulama Otelinde gece 12’ye kadar, kolumda serumla Misyon Farklılaşmasını ele aldık. Bu çalışmada muhataplarımız Cumhurbaşkanlığı Strateji Planlama, YÖK, TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. 12 Temmuz Günü bu konsorsiyuma dahil olduk. 1,5 ay içerisinde sonuçları bize bildirildi. 12 Kasım'da YÖK tarafından bu paye üniversitemize verildi. Enerji alanında ihtisaslaşmamızın önü açılmış oldu. Bu, Batman Üniversitesi'nin son 9 aylık karnesinde en önemli noktalardan biri. Projelerimizin en kısa sürede hayat bulması için tüm enerjimizi bu alana yönlendireceğiz. Mottomuzu, bir kez daha hayata geçireceğiz. Bilgimizi enerjiye dönüştürerek şehrimize, bölgemize ve ülkemize katkı sunacağız” dedi.

“İLK DEFA PİLOT ÜNİVERSİTE OLDUK”

Batman Üniversitesinin enerji ihtisaslaşmasında pilot üniversite seçildiğini hatırlatan Rektör Demir “Batman Üniversitesi bu pilot proje görevi ile ilimizin enerji alanında hem Türkiye’de hem de dünyada ön sıralarda yer almasını sağlayacaktır. Üniversitemizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında enerji alanında pilot üniversite olarak seçildiği YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar tarafından 12 Kasım 2021’de açıklandı. Türkiye’de 22 pilot üniversite arasına girmeyi başardık. Enerji alanında bölgesel kalkınmaya destek sağlayacağız. Projemizin detaylı bütçelendirme ve alt başlıklarının oluşması sürecinde sona yaklaşıldı” dedi.

“YENİ ENSTİTÜ VE MERKEZLER KURDUK”

Rektör Demir, Batman Üniversitesi’nin hedeflerinden bahsederken “Öğrenci sayımız 12 Bin 428, yabancı uyruklu öğrenci sayımız 227. Öğrenci sayımızı artırmayı hedefliyoruz çünkü şehre ekonomik girdi açısından bu önemli. Öğrencilerimiz entelektüellik açıdan geliştirmek istiyoruz ki mezunlarımız sınavlara iyi hazırlanabilsin, istihdam alanı bulabilsin. Eylül ayında 36 programda 1273 öğrenci aldık. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nü tek çatı altında birleştirerek Lisansüstü Eğitim Enstitüsü haline getirdik. Sağlık Yüksek Okulunu, Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüştürdük. Üniversitemizde yeni bir birim de açtık. Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduk. Bu merkez, Batman’daki çalışmalara katkı vermeyi amaçlıyor. Kültür Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni açmaya hazırlanıyoruz. Batman İlinin kültürünü önemsiyoruz” dedi.

“TIP FAKÜLTESİ İÇİN ÇABALARIMIZ SÜRECEK”

Batman’a Tıp Fakültesi kazandırılması yönünde çalışmaların devam ettiğini atarak Rektör Demir “Sayın Cumhurbaşkanımız ilimize teşrif ettiğinde, kendisine bu konuda bilgilendirme yaptık, bu süreci tamamlayıncaya kadar da devam edeceğiz. Batman’a neden Tıp Fakültesi gerektiğine yönelik hazırladığımız kitapçığı, ilgili tüm yerlere ulaştırdık. ” dedi.

“ŞEHİR İLE SANAYİCİYİ BÜTÜNLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Batman ile sanayicileri bütünleştirmek istediklerini ifade eden Rektör Demir “Batman ilinde, Batman Üniversitesinde çok nitelikli bir akademik kadromuz var. Bu akademik kadroda Batman’ın çok büyük bir potansiyeli var. Bakın Batman’a 1. Organize Sanayi Bölgesi yetmedi, 2.’si açılıyor. Yurt dışında sanayideki gelişmeleri ve teknolojik inovasyonu takip ederek Batman’a taşımak istiyoruz. Kamu Üniversite-Sanayi İş Birliği Toplantısı yaptık. Üniversitede teorik olarak sahada olan öğretim elemanları ile pratik olarak sahada olan sanayicilerimizi bir araya getirerek nasıl yeni katma değer ürünler üretebiliriz, bunu ortaya koymaya çalışıyoruz.

“SADECE ÖĞRENCİ MEZUN ETMEK DEĞİL, KENTE KATKI SUNMAYI AMAÇLIYORUZ”

Üniversite olarak kamu kurumlarıyla yakın işbirliği içinde olduklarını belirten Rektör Demir “AFAD İl Müdürlüğü ile imzaladığımız afet farkındalık eğitimi bunlardan biri. Batman Üniversitesi için, Batman şehri için çaba içindeyiz. Akıllı petrol üretim takip sistemi kuruyoruz. Üniversite-Kamu-Sanayi İş Birliğiyle geliştirilen bir proje. Bu şuanda faaliyette olan bir çalışma. Yapay zekâ teknolojisiyle petrol kuyularındaki üretim kayıplarının önüne geçen bir çalışma. Yine bu çerçevede enerji alanında Batman Üniversitesinin yapmış olduğu TÜBİTAK tarafından kabul edilmiş petrol pompalarının dizaynıyla ilgili bir çalışma var. Bu kabul edildi ancak biz henüz bunun duyurusunu gerçekleştirmedik. Yine bu çerçevede enerjiyle ilgili ısı yalıtımına yönelik bir çalışmamız daha var. Şuanda hakem sürecinde. Tüm bunlarla Batman’da yeni iş kollarının açılmasına yardımcı olmak istiyoruz. Çünkü bu çalışmalarla birlikte Batman’da yeni üretimler olacak, eleman ihtiyacı olacak. Öğrenci sadece derse girsin, mezun olsun, anlayışından öteye ilimize katkı sunmayı kendimize amaç ediniyoruz. Batman’da sosyal çevremizin yeşillenmesi amacıyla yaptığımız ağaçlandırma çalışmalarımız da Batman İli için önemlidir” dedi.

“SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ VE YAYINEVİNİ KURDUK”

Üniversite bünyesinde sürekli eğitim merkezi ve yayınevi açtıklarını ifade eden Rektör Demir “Sürekli Eğitim Merkezini açtık. Burada kamu ihale mevzuatı eğimlerini veriyoruz. Bu merkezde çocuklarınız için İngilizce, drama kursları açacağız. Üniversitemiz bünyesinde yayınevi kurduk. Değerli akademisyenlerimizin kitaplarını, üniversitemizin yayınlarını burada basacağız. Akademik kitaplık oluşturacağız. Yayınevinin ilk kitabının ön sözünü Cumhurbaşkanımız Erdoğan yazdı. İkinci kitap, vizyon 2030 arama konferansını kitaplaştırdık. Bu kitabın ön sözünü Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yazıp gönderdi.

“SÜPER BİLGİSAYAR MERKEZİ KURDUK”

Batman Üniversitesi Kütüphanesinde süper bilgisayar merkez kurduklarını ifade eden Rektör Demir “İnternet ve bilgisayara erişemeyen öğrencilerimiz, güçlü bilgisayarlarla donatılmış bu merkezde hem araştırmalarını yapabilecek hem ödevlerini hazırlayabilecek” dedi.

Web sayfamız, tamamen üniversitemizin kadrosu tarafından yenilendi ve yeni bir ara yüze kavuşturuldu. Üniversitemizi mottosunu yani sloganını belirlemek için anket açtık. Bilgiyi Enerjiye dönüştüren Üniversite mottomuz, bir öğrencimiz tarafından önerildi ve en çok oyu alarak nihai motto oldu. Vizyon 2030 Arama Konferansında bu kentin geleceğini konuştuk. Değerli hocalarımızı konuk edip, fikirlerini dinledik. Mavi Vatan ve Kıbrıs Çalıştayı Online Toplantısına katıldık” dedi.

“BABAMIN BENİ OKUTACAK GÜCÜ YOKTU, BURSLARLA OKUDUM”

Öğrencilere burs eğitimleri verdiklerini aktaran Rektör Demir “Babamın beni değil başka bir ülkeye, başka bir şehre dahi okutmak için gönderme imkanı yoktu. Ben tamamen devlet bursları ve yurtdışı burslarıyla okudum. Öğrencilerimize, devlet bursları ve yurtdışı burslarıyla ilgili eğitimler verdik” dedi.

DİŞ FAKÜLTESİ’NDE YENİ GELİŞME

Rektör Demir, Diş Hekimliği Fakültesine önümüzdeki dönem öğrenci alacaklarını belirtirken “Diş Fakültesi talebimiz kabul edilip YÖK’ten onaylanıncaya kadar tercih kılavuzu süreci geçmişti. Ancak bu yıl kendi üniversitemizin senatosu karar aldı. Dicle Üniversitesine talebimizi ilettik. Onlar da onayladı. Bu kararı YÖK'e gönderdik. YÖK Genel Kurulu’nda onaylanacağını düşünüyoruz. Onay gelmesiyle birlikte Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, tercih kılavuzuna girecek. Öğrenci alacağız. Öğrencilerimize Batman Üniversitesi Öğrenci Kimli Kartlarımızı vereceğiz. Batman’da Diş Hekimliği Fakültesi fiziki ve ekipman altyapımızı tamamlanıncaya kadar öğrencilerimiz Dicle Üniversitesinde ders görecek” dedi.

BATMANLIYIM, MEZARIM BU KENTTE OLACAK, SORUMLULUKLARIM VAR

Rektör Prof. Dr. İdris Demir, Batman’a sorumluluk anlayışıyla hizmet ettiğini belirtirken “Ben Batmanlıyım. Babamın, büyükbabamın mezarları bu kentte. Benim çocuklarıma vasiyetim, bu kentte gömülmek. Bu kente karşı sorumluluklarım var. Batman ve Batman Üniversitesi için yapılabilecek ne varsa en küçük bir ihtimalin dahi peşinden koşuyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete