GÜNDEM

Tütün arazileri, çilek tarlasına döndü

Batman’ın Sason İlçesinde 15 yıl önce tütüne alternatif olarak yetiştirilmeye başlanan ve 400 ailenin geçim kaynağı haline gelen çilekte üretim alanı 15 dekardan 1400 dekara yükselirken, bu yıl 5 bin tonu aşkın rekolte bekleniyor.

Tütün arazileri, çilek tarlasına döndü
10-08-2022 15:27
10-08-2022 15:32
Google News

Batman'da dağlık arazi yapısı nedeniyle hububat üretiminin kısıtlı olduğu Sason İlçesinde daha önce tütün yetiştirilen araziler devlet desteğiyle çilek tarlasına dönüştürüldü. Üretimi 15 dekarda başlayan ve yıldan yıla artarak 1400 dekara yükselen çilek, tersine göçü de sağladı. Geçen yıl kavuştuğu tescille üreticisinin yüzünü güldüren çilekte bu yıl rekolte beklentisi 5 bin tonun üzerine çıktı. Sason Kaymakamlığınca çilek üretimi yapılan alanın daha da artırılması amacıyla Coğrafi İşaretli Sason Çileği Üretiminin Artırılması Projesi hazırlandı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen proje ile bu yıl 80 üreticiye toplam 160 dekar alanda çilek bahçesi kurmaları için yüzde 70 hibe ile malzeme desteği verilecek.

15 YILDA 4 AİLEDEN 400 AİLEYE ULAŞTI

Sason Kaymakamı Murat Mete, Sason'un çilek serüveninin 2007 yılında tütüne alternatif ürün olarak başladığını söyledi. Devlet desteğiyle 15 yıl önce 4 aileyle başlayan üretimin bugün 400 aileye ulaştığını belirten Mete, 1400 dekar alanda üretimi yapılan çileğin Sason için çok ciddi bir gelir kapısı olduğunu ifade ederken “Üreticilerimiz daha çok ürününü toplu olarak fabrikalara, özellikle reçel işleyen entegre çilek fabrikalarına vermeyi tercih ediyor. Çilekte fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek ve fiyatı sabitleyebilmek amacıyla ilçede Çilek Üreticileri Birliği kuruldu. Soğuk hava deposu alanı da tahsis ettik. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Valilik ve Kaymakamlık olarak ciddi desteklerimiz var. Yüzde 70 hibeli desteklerimizle ekim alanı daha da artacak. 80 üreticimize 2'şer dekardan toplam 160 dekarlık bir ek alan daha kazandıracağız. Sason Çileği, rengi, tadı, kokusu ve aromasıyla kalitesini ispatladı ve tescil kazandı. Çilek, marka olmamızda en büyük rol oynayacak” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete