GÜNDEM

Tütün Üreticileri Birliği, sitemli; Batman tütünü bitiyor mu?

Batman Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Takyeddin Baydak, Batman, Kozluk, Sason ve Beşiri'de tütün üretimini geliştirmek isterken sektörde yaşanan sorunların çözümü için Batman Valiliği, Batman Belediyesi ve Tarım Müdürlüklerine görevler düştüğünü söyledi.

Tütün Üreticileri Birliği, sitemli; Batman tütünü bitiyor mu?
23-09-2023 00:15
22-09-2023 16:37
BATMAN
Google News

 KRİSTAL PARK’TA TOPLANTI YAPILDI

Batman Tütün Üreticileri Birliği, TPAO Kristal Park Tesislerinde BATSO Başkanı A. Kadir Demir, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Tarım Müdürlüğü Ekipleri ve tütün firmalarının katılımı ile yemekli toplantı düzenledi.

“15 MİLYON TON TÜTÜN ÜRETİMİ BEKLİYORUZ”

Toplantıda konuşan Birlik Başkanı Takyeddin Baydak “Tütün ürünlerinin gelişmesi ve geliştirilmesi, bölge ve ülke ekonomisine katkı sunmak amacıyla kurduğumuz Batman Tütün Üreticileri Birliği, çiftinin demokratik yasal haklarının korunması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Batman’da üretilen tütünün kaliteli ve uluslar arası piyasada pazarlanması, kaliteli bir tütün yetiştirilip üretilmesi noktasında çiftçinin eğitilmesi gerekiyor. Kaçak yollardan elde edilen tütünün bertaraf edilmesi sağlanmalıdır. Birlik olarak bu sektörün gelişimi ve markalaşması, asıl hedeflerimiz arasındadır. Birlik olarak bölgemizde depolama ve sizin gibi firmalara en direk destek vermek amaçlı tesisin kurulması ve paketlenmesine dönük çalışmaların başlatılmasını istiyoruz. Batman, Kozluk Sason ve Beşiri’de 15 milyon ton virgina tütünü bekliyoruz. Ortalama 100 TL’den 1,5 kat trilyon değerindedir” dedi.

BATMAN TÜTÜNÜ BİTME NOKTASINDA

konuşmasının devamında Baydak “Batman’da dünyanın en kaliteli tütünü virgina yetişiyor. Kendiliğinden doğal yetişen tütün çeşididir. Ancak son zamanlarda bazı sıkıntılar doğdu.  Çiftçimizi ve firmalarımızı ikna etmeye çalışıyoruz. Tütünün ıslatılmasını istemiyoruz. Ancak tüm ısrarlarımıza rağmen tütünü ıslatarak yetiştiren üreticiler var. Tav oranı yüzde 10-16’yı geçmemesi gerekirken yüzde 30’ları geçiyor. Bu durum, Batman tütününü bitirme noktasına getiriyor. Biz Ankara’da görüşmeler yaptık. Fiyat politikanızı değiştirin, tütünün kalitesine göre fiyat biçin, biz de değerli tütün çeşidi olan virgina tütününü yetiştirmeye devam edelim dedik. Ancak tek fiyat politikası, tütünün değerini düşürüyor. Değerli tütün üretimi için teşvikler verilmeli. Komisyonculuk da önemli bir sorun. Kaçakçılık ve merdiven altı tütüncülüğe karşı tütünü hareketlendirmek ve canlandırmak için çalışıyoruz” dedi. (Ramazan Demir)

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete