GÜNDEM

UÇAK BİLETLERİ CEP YAKIYOR

Batman Havalimanı, sefer sayısının yetersizliği kadar yüksek bilet fiyatlarıyla da gündemde yer tutmaya devam ediyor.

UÇAK BİLETLERİ CEP YAKIYOR
23-03-2017 21:20
Google News

Uçak biletlerinin pahalı olması, vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. Ucuz bilet için Batmanlılar, Batman Havalimanı'ndan çok Diyarbakır ve Mardin gibi çevre illerin havalimanlarından uçuş yapmayı tercih ediyor. Vatandaşlar, havaalanında sefer sayısının arttırılması ve bilet fiyatlarının düşürülmesi konusunda yetkililerden çözüm bekliyor. Sonsöz Gazetesi olarak yüksek uçak bilet fiyatlarını masaya yatırdık. Konunun asıl muhatabı olan turizm acentelerine ve vatandaşların görüşüne yer verdik. Bakın turizm acenteleri ve vatandaşlar, yüksek bilet fiyatları hakkında neler söylüyor?

“UÇAKTA TALEP ARTTIKÇA FİYAT YÜKSELİR”

Uçak bilet fiyatının talepler doğrusunda şekillendiğini belirten ETS Tur Batman Temsilcisi Emin Mesut Ramanlı “Fiyatların yüksek olması, aktarmalı uçuşlardan kaynaklanıyor. Bir yolcunun hedefi Antalya ise Batman’dan gitmek isterse önce Ankara’ya sonra Antalya’ya gidiyor. Ankara, uçuş fiyatını yükseltiyor. Uçakta talep arttıkça fiyat yükselir. Doluluk arttıkça fiyat yükselir. Batman da uzun bir parkur olduğu için havayolu şirketleri çoğu zaman promosyon biletleri Batman’a vermez. Çünkü havayolu şirketlerini kurtaracak rakam, yüzde 75’tir. Uçak yüzde 75 olursa kafa kafaya gidiyor. Üzerine çıktı mı kâr ediyorlar. Batman uçağının kâr edebilmesi için yüzde 125 kâr etmesi lazım, bu da mümkün değil. Bunu tüm uçak firmaları ile ayrı arı görüştük. Hepsinin gerekçeleri bu. 2 yıl önce İzmir ve Antalya’ya seferler olmuştu. Orada devletin teşviki vardı. ‘Batman’dan Antalya ve İzmir’e uçun, size yurt dışına uçuş hakkı vereceğiz’ dediler. 3-4 ay bu seferler gerçekleşti. Havayolları bu uçuş haklarını alamadı. Bu yüzden teşviklerde de güven problemi oluştu” dedi.

“BÖLGEMİZDE BİLETLER DAHA PAHALI”

Uçak bilet fiyatlarının Güneydoğu’da daha pahalı olduğunu dile getiren Tekalp Turizm Acentesi Satış Sorumlusu Ferhat Gündem, yüksek bilet fiyatlarının tepki çektiğini belirterek “Uçak bilet fiyatları Güneydoğu’da diğer bölgelere oranla daha yüksek. İlk başta bilet taban fiyatları 320 TL olarak belirlenmişti. Yaz tarifesi taban fiyatları ise 370 ile 420 TL olarak belirlendi. Firmalar ramazan ayında çeşitli kampanyalarla fiyat indirimine gidebiliyor. Ama ramazan ayında bile bölgemizde fazla seyahat eden olmuyor” şeklinde konuştu.

“SEFERLER ARTIRILSIN”

Uçak seferlerinin artırılması doğrultusunda fiyatların düşeceğini dile getiren CMS Travel Satış Temsilcisi Hamza Çelik “Batman’da uçak biletlerinin fiyatları çok yüksek. Fiyatların yüksek olması normaldir. Çünkü Batman’da uçak seferleri az. Çevre il ve ilçelerden de yüksek talep olduğundan, fiyatlar yükseliyor. Talebimiz uçak seferlerinin artırılmasıdır. Seferler arttıkça aynı oranda uçak bilet fiyatlarında da düşüş yaşanacaktır. Aksi takdirde Batmanlılar pahalı bilet almaya devam edecek. Biz isteriz ki herkes ucuz uçabilsin ama genel olarak bizlerin bunda hiçbir etkisi yok” dedi.

“YIL İÇERİSİNDE AYNI TARİFE OLSUN”

Yüksek bilet fiyatlarından dert yakınan vatandaşlardan Muhammet Azun isimli vatandaş “Uçakla yolculuk etmek, zamandan kazandırıyor ama cebimizi yakıyor. Bir iki ay önceden bilet alırsak hava yolu şirketleri bilet fiyatlarında indirime gidebiliyor. Şehir dışında eğer acil bir işimiz çıkarsa, işte o zaman vatandaş olarak yandık demektir. Çünkü bir iki ay önce aldığımız 80–100 TL arası uçak bileti, aniden 300–400 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu konuda firmaların daha duyarlı olmasını istiyoruz. Çoğu zaman daha ucuz diye Diyarbakır Hava Alanını kullanmak zorunda bırakılıyoruz” dedi.

“UÇMA NİMETİNDEN YOKSUNUZ”

Bölgede hava limanlarının sayısında artış yaşanmasına rağmen bilet fiyatlarının yüksek olduğunu ifade eden Abdurrahman Balin isimli vatandaş ise “Türkiye’nin birçok iline son zamanlarda hava limanlarının yapılması oldukça güzel bir gelişme. Hava limanları arttı ama bilet fiyatlarında da aynı oranda artış yaşandı. Batman Hava Limanından isterse günde bin uçuş gerçekleştirilsin, ben uçmadıktan sora hiçbir şeyin önemi olmaz bizler için. İstanbul için gidiş geliş uçak bileti almaya kalkışsam 700–800 TL gibi fiyat ödemek zorunda kalacağım. Bu da oldukça büyük külfettir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18 Nisan 2024 e-gazete