GÜNDEM

ÜNİVERSİTE’NİN PROJESİ TÜBİTAK’TAN GEÇTİ

ÜNİVERSİTE’NİN PROJESİ TÜBİTAK’TAN GEÇTİ

ÜNİVERSİTE’NİN PROJESİ TÜBİTAK’TAN GEÇTİ
03-02-2015 18:31
Google News

Batman Üniversitesi’nin TÜBİTAK projesi kabul edildi.Batman Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Engin Tilkat’ın yürütücülüğünde KBAG (Kimya Biyoloji Araştırma Grubu)’na önerilen “Pistacia lentiscus L.’un in vitro sürgün, kallus ve hücre süspansiyon kültürlerinde antikanser aktivite gösteren kimyasal bileşenlerin üretilmesi” adlı proje, Türkiye genelinde desteklenmesine karar verilen 425 proje arasında yer aldı.

PROJENİN GEÇMESİ BİLİME KATKIDIR

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, üniversite tarafından hazırlanan projenin TÜBİTAK’tan geçmesini bilim adına sevindirici olduğunu söyleyerek “üniversitemizin hazırladığı projenin TÜBİTAK tarafından kabul görmesi bilim adına önemli bir gelişmeye zemin hazırlayacaktır” dedi.

SAKIZ AĞACIYLA İLGİLİ BİLİNMEYENİ ORTAYA ÇIKARDIK

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Tilkat ise hazırlanan projenin amacı hakkında yaptığı konuşmada “Günümüze kadar yapılan birçok farmakolojik çalışmada, sakız ağacının içeriğinde bulunan metabolitlerin çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanıldığı rapor edilmiştir. Yaptığımız ön çalışmalara göre, terpenoidlerin sadece sakız reçinesinde bulunmadığı, aynı zamanda sakızın kök, gövde ve yaprak gibi diğer organlarında da bulunduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle bu proje önerisinin amacı, sakız reçinesinde doğal olarak bulunan antikanser etki gösterdiği bilinen triterpenoidlerin biyoteknolojik metotlarla miktarlarının arttırılmasıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete