SİYASET

“Usta öğreticilerin sorunları araştırılmalı”

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitim Merkezleri’nde kısmi zamanlı çalışan yaklaşık 98 bin kadrosuz usta öğreticinin, Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen sorumlulukları yerine getirmekle birlikte emeklerinin karşılığı olan sosyal haklardan mahrum kaldığını savundu.

“Usta öğreticilerin sorunları araştırılmalı”
27-09-2022 15:42
27-09-2022 15:48
BATMAN
Google News

KADROSUZ USTA ÖĞRETİCİLERİN SORUNLARI ARAŞTIRILMALI

Meclise konuyla ilgili araştırma önergesi veren Acar Başaran “Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitim Merkezleri’nde kısmi zamanlı çalışan yaklaşık 98 bin kadrosuz usta öğretici, Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen sorumlulukları yerine getirmekle birlikte emeklerinin karşılığı olan sosyal haklardan mahrum kalmaktadır. Geçici personel olarak istihdam edilen kadrosuz usta öğreticiler, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından memur veya sözleşmeli olarak kabul edilmemekte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ise işçi olarak sayılmamaktadır. Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan ortalama okutulan ders aylık 120 saat civarındadır ve 2022 yılında yüzde 35,5’lik bir artışla ortalama bir usta öğretici 3401,00 TL kazanacaktır -ki bu da asgari ücretin çok altında kalmaktadır. Bir saat karşılığı 140 olan göstergenin 280 olarak güncellenmesi gerekmektedir.

Usta öğretici ücretleri yüzde 35,5 oranında artırılmasına rağmen, bir usta öğreticinin SGK gün sayısının 30 gün olabilmesi için aylık 152 saat ders okutması gerekmektedir. Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği’nde haftalık çalışma süresi kırk saatle sınırlandırılmasına rağmen çoğu halk eğitim merkezlerinde uygulama 30 saat ile sınırlandırılmıştır. Bu uygulama ayda 120 saate tekabül etmektedir. Sonucunda 3401,00 TL ile hem asgari ücret altında kalınmakta, hem de SGK gün sayısı 23 gün yatırılmaktadır. Kadrosuz usta öğreticilerin sorunlarının araştırılması amacıyla meclis araştırması açılmasını arz ve talep ederiz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete