EĞİTİM

UZ. DOÇ. DR. TERZİ, GUATR BEZİNE KARŞI UYARDI!

Batman Medicalpark Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Terzi, guatr (tiroit) bezine karşı önemli uyarılarda bulundu.

UZ. DOÇ. DR. TERZİ, GUATR BEZİNE KARŞI UYARDI!
27-09-2016 21:06
Google News

Guatr (tiroit) bezinin, boynun ön kısmında, yemek ve nefes borusu üzerinde bulunan 10–15 gram ağırlığında bir organ olduğu bilgisini veren Doç. Dr. Terzi “Guatr bezi, tiroit hormonunu üreten bir organdır. Guatr bezinin az çalışması da çok çalışması da birçok organı etkileyen ciddi sağlık problemleri oluşturur. Guatr hastalıklarından en sık görülenler ise zehirli guatr, guatr yetmezliği ve guatr kanseridir” dedi.

ZEHİRLİ GUATR BEZİ, İLAÇ VE CERRAHİ TEDAVİSİ İLE DÜZELİR

Zehirli guatr bezine ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Terzi “Zehirli guatr, yüksek tansiyon, çarpıntı, sinirlilik ve aşırı heyecanlanma, sıcak basması, saçlarda incelme ve dökülme belirtileri ile ortaya çıkabilir. İlaçla tedavisi olabileceği gibi, cerrah müdahalesi de gerektirebilir. Zehirli guatra ait şikâyetler, tedavi sonrası genelde kısa sürede düzelir” dedi.

GUATR YETMEZLİĞİNDE GUATR BEZİ, BÜYÜR

Batman Medicalpark Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Terzi, guatr yetmezliği konusunda verdiği bilgide “Guatr yetmezliği, çeşitli sebeplerden oluşabilir ancak en sık iyot eksikliğine bağlı görülür. Guatr yetmezliğinde guatr bezi büyümeye başlar. Tedavi edilmezse guatr bezi, ileri derecede büyür, bazen de guatr bezinde nodül dediğimiz yumrular oluşur. Guatr bezi bazen içe doğru büyüyebilir. Bu duruma halk arasında iç guatr denir. İç guatr durumunda dışardan hiçbir belirti olmaksızın nefes darlığı yutma güçlüğü gibi şikâyetler olabilir. Hastalar, genel cerrahi uzmanına görülmelidir” dedi.

GUATR KANSERLERİ, AMELİYAT İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR

Uz. Doç. Dr. Terzi, guatr kanserlerine ilişkin verdiği bilgide “Guatr bezi kanserleri, sık görülen kanser türlerindendir. Guatr kanserlerinin yaklaşık %90’ı tamamen tedavi edilebilmektedir. Halk içinde, kanser için bıçak değerse kanserin kötüleşeceği gibi bir kanı vardır. Bu kanı, guatr kanserleri için kesinlikle doğru değildir. Erken tanı konulan guatr kanserlerini cerrahi olarak tamamen tedavi edebiliyoruz” dedi.

GUATR CERRAHİSİ, LAZER İLE KOLAYLAŞTI

Guatr cerrahisinin, son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile çok daha kolay bir şekilde yapıldığını açıklayan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Terzi “Lazer yöntemi kullanarak tamamen dikişsiz ameliyat yapılabiliyor. Ayrıca en guatr cerrahisinin en korkulan konusu olan ses kısıklığı konusunda ise teknolojinin gelişmesi ile kullanılan cihazlar sayesinde korku olmaktan çıkmıştır. Hastalar guatr cerrahisi sonrası ertesi gün taburcu olup günlük hayatlarına dönebilmekteler” dedi. (Medicalpark Basın Servisi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete