EĞİTİM

UZ. DR. KARAKAYA KOAH’A KARŞI UYARDI!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı . Dr. Esra Karakaya, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)’na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

UZ. DR. KARAKAYA KOAH’A KARŞI UYARDI!
29-09-2016 20:57
Google News

SİGARA BAĞIMLILIĞI, EN ÖNEMLİ NEDEN

KOAH’ın, uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalık olarak tanımlandığını söyleyen Karakaya “Bu hastalığın en kötü yanı, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir. Hastalığın en önemli nedeni sigara bağımlılığıdır. Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikâyetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar” dedi.

ÜLKEMİZDE 5 MİLYON KOAH’LI VAR

Ülkemizde 5 milyona yakın KOAH hastası bulunduğunu söyleyen Karakaya “Hastaların önemli bir sayısı hastalıklarının farkında olmayıp öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı gibi şikayetleri çok rahatsız edici olmadıkça doktora gitmemektedir. Yıllar geçtikçe bu zararlı gazlar ve maddeler bronşların ve hava keseciklerinin yapısını bozmaya başlar. Bunun sonucunda bronşların hastalanmasıyla tıkayıcı bronşit, hava keseciklerinin harabiyeti ve parçalanması ile amfizem ortaya çıkar. İşte KOAH adı altında bu iki hastalık yer almaktadır. Akciğerler bu hastalık ile erkenden yaşlanır ve bozulur. Çünkü KOAH ilerleyici bir hastalıktır. Ancak sigaranın bırakılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlar. KOAH için kullanılan ilaçlar sadece hastaların nefes darlığı şikayetlerini azaltmak için kullanılır. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete