EĞİTİM

UZM. DR. ARIKANOĞLU UYARDI;

Batman Medikal Park Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doçent Doktor Zülfü Arıkanoğlu, Ramazan Ayında genel cerrahi kliniklerine başvuran hastalar için bazı önerilerde bulundu.

UZM. DR. ARIKANOĞLU UYARDI;
29-05-2019 21:19
Google News

 

Uzm. Dr. Arıkanoğlu “Batman’da bu yıl sahur-iftar arasında yaklaşık 16 saatlik açlık süresi, sağlıklı kişileri dahi zorlarken, hastalar daha da dikkatli olmalıdır. Özellikle mide ve barsak hastalığı, karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalığı olanlar, oruç tutarken dikkatli olmalı. Açlık süresinin uzun olması, midede asit salgılanmasını arttıracağından, iftarda fazla miktarda yenen yemek, reflüyü artırabilir. gastrit, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlığı olanlar, iftarda aşırı yememeli, iftar ile sahur arasına ara bir öğün yerleştirmeli, sigara ve alkol kullanmamalı, çikolata, kahve, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır” dedi.

ORUÇ, SAFRA KESESİ TAŞLARINI TETİKLEYEBİLİR

Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu, safra kesesi taşlarının özellikle 40 yaş ve üzerinde, obez kişilerde, çok doğum yapmış kadınlarda sık görüldüğünü belirtirken “Uzun süreli açlıkta, sıvı açığına bağlı olarak safra koyulaşır, akışkanlığı azalır ve böylece yeni taşların oluşumu artabilir. Safra kesesi taşlarının tedavisi cerrahidir. Oruç tutma niyetinde olan safra kesesi hastalarına tavsiyemiz ani ve çok yememeleri olacaktır. Çok yemek, çok safra asidi gerektireceği için bu, sistemi iyi çalışmayan hastaları sıkıntıya sokmaktadır. Oruç, tüm organları olduğu gibi, bağırsakları da dinlendirir. Oruç tutmak barsak açısından sağlıklıdır. Ancak kabızlığı ve şişkinliği olanlar bol su içmelidir” dedi. (Medikal Park Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete