EĞİTİM

UZM. DR. METİN, CİLT KURULUĞUNA KARŞI UYARDI!

Medicalpark Batman Hastanesi Cildiye Hastalıkları Uzm. Dr. M. Sami Metin, cilt kuruluğuna ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

UZM. DR. METİN, CİLT KURULUĞUNA KARŞI UYARDI!
20-09-2016 20:13
Google News

Bakımlı cildin, sadece güzellik değil, sağlık açısından da önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Metin “Tıpta cilt kuruluğu kserozis olarak adlandırılır. Cilt kuruluğu aşırıya kaçtığında, egzama (dermatit) denilen diğer bir cilt problemine de yol açabilir. Kuru cilt ayrıca diyabet, tiroit sorunları veya kötü beslenme gibi başka problemlerle de ilişkili olabilir” dedi.

CİLT KURULUĞUNU ARTTIRAN NEDENLER:

Su ve yağ kaybetmesi durumunda cilt kuruluğunun ortaya çıktığını belirten Cildiye Hastalıkları Uzmanı Doktor M. Sami Metin “Yaşla birlikte metabolizma değişir, ciltte yağ bezleri daha az çalışır. Cilt, esnekliğini ve nemini yitirir. Batman gibi kuru bir iklimde yaşayanlar, cilt kuruluğunu daha sık yaşar. Sadece sıcak ve kuru iklim değil, soğuk ve kuru havalar da cildi kurutur. Egzama ve sedef hastalığı, cildi kurutur. Diyabet, kadınlarda menopoz dönemi ya da tiroit hastalıklarında hormon seviyelerindeki dengesizlikler, cildin nem oranını etkileyerek cilt kuruluğuna sebep olabilir. İdrar söktürücü ilaçlar, cilt kuruluğunu arttırır. Hemşirelerde, kuaförlerde, ev hanımlarında ve cildi suyla çok fazla temas edenlerde cilt kuruluğu görülebilir. Ayrıca sık banyo yapmak, deterjan ve temizlik ürünleri, sert sabunlar da cildi kurutur” dedi.

CİLT KURULUĞUNUN TEDAVİSİNDE NEMLENDİRİCİ ÖNEMLİ

Cilt kuruluğunun tedavisine ilişkin bilgi veren Dr. Metin “Gün içinde sık sık nemlendirici sürmek cildi rahatlatır. Eczanelerde veya mağazalarda çeşitli nemlendiriciler bulunmaktadır. Cilt kuruluğu aşırı bir seviyedeyse doktorunuz çeşitli kremler önerebilir. Bu kremlerin içerdiği kimyasallar kuruluk nedeniyle oluşan kaşıntı, kızarıklık veya şişlik gibi şikâyetleri giderebilir. Bütün gün suyla temas ettiğiniz için elleriniz kuruyorsa eldiven takmak, sık sık nemlendirici kullanmak veya mümkünse bir süre bu uğraştan vazgeçmek, kuruluğu giderebilir” dedi.

VİTAMİNLER, CİLDİN NEM İHTİYACINI KARŞILAR

Cildin nem ihtiyacını karşılayan besinler hakkında bilgi veren Uz. Dr. M. Sami Metin “A vitamini, E ve C vitaminleri, çinko, omega–3, omega–6 yağları ile antioksidan içeren besinler cilt kuruluğunu gidermektedir. Ispanak, brokoli gibi yeşillikler, beyaz ve kırmızı et, içeriğinde A vitamini bulunan havuç, patates, kuru kayısı, omega–3 için ceviz ve balık, omega–6 için ay çekirdeği gibi besinler de cildin nem ihtiyacını karşılamaktadır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16 Nisan 2024 e-gazete