EĞİTİM

UZM. DR. ŞAKAR’DAN GEBELERE UYARI; “DENGELİ VE YETERLİ BESLENİN”

Batman Medikal Park Hastanesi’nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Türkan Kaya Şakar, gebelikte beslenmeyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

UZM. DR. ŞAKAR’DAN GEBELERE UYARI; “DENGELİ VE YETERLİ BESLENİN”
26-02-2019 15:08
Google News

Uzm. Dr. Şakar “Gebelik süresince kazanılan ağırlık aslında, fetüsün ağırlığı, fetüsün içinde olduğu plasenta, plasentada fetüsü çevreleyip koruyan amniyotik sıvı, kan dolaşımındaki artmış sıvı ve doğumdan sonra anne sütü yapımı için gerekli olan vücut yağ dokusu artışından kaynaklanır. Gebelik, bebeğin anne karnındaki gelişimine göre, 3 aylık, 3 döneme ayrılmaktadır. Bu 3 aylık her bir dönem trimester olarak ifade edilir. Gebeliğin 2. ve 3 trimesteri, fetüsün büyüme ve gelişmesindeki artışa paralel olarak, ağırlık kazanımın da arttığı dönemdir. Gebe kaldığınız dönemde, beden kütle indeksiniz (BKİ=vücut ağırlığı (kg)/boy (m)2)) 18.5-24.9 arasında, yani vücut ağırlığınız ideal sınırlar içindeyse, gebelik süresinde 11.5-16 kg ağırlık kazanımı ideal olarak görülmektedir” dedi.

BESLENMEDE ÇEŞİT ÖNEMLİ

Gebelik zehirlenmesine karşı uyaran Uzm. Dr. Şakar “Gebelikte sizin için ideal olanın üzerinde kilo almanız, gebelik şekeri olarak bilinen, gestasyonel diyabet ve yine halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklemsi (yüksek tansiyon) ve düşük riskini arttırabilir. Artmış enerji ve besin öğesi ihtiyacını karşılamak için yeterli ve dengeli beslenerek, besin çeşitliliğine önem vermek son derece önemlidir. Artan enerji gereksinimini karşılamak üzere, günlük yeterli ve dengeli beslenme düzenine ek olarak, 1 su bardağı süt veya yoğurt ile 1 porsiyon meyveden hazırlanmış bir içecek veya taze/kuru meyve ile hazırlanmış sütlü veya yoğurtlu yulaf ezmesi, 1 avuç içi kadar çeşitli kuruyemiş, 2 dilim tam tahıllı ekmekle hazırlanmış beyaz peynirli bir tost gibi besleyici ara öğün seçenekleri tüketilebilir, bunun yanı sıra ana öğünlerinizden birisine, 2 köfte kadar et-tavuk-balık ve 1 dilim tam tahıllı ekmek ilave etmek de bir seçenek olabilir” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete