EĞİTİM

VAKALAR ARTIYOR DİKKAT!

Özel Batman Yaşam Hastanesinden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Enver Turan, ülke geneli artış gösteren uyuz vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

VAKALAR ARTIYOR DİKKAT!
18-12-2019 20:45
Google News

 

ŞİDDETLİ KAŞINTI İLE KENDİNİ GÖSTERİR

Turan “Uyuz kaşıntısıyla cildiye polikliniklerine başvuran hasta sayısı artıyor. Üstelik bu vakalar, eskiye nazaran tedaviye cevap verme konusunda daha dirençli. Hastalığa sarcopt adı verilen bir parazit neden oluyor. 2–3 haftalık kuluçkadan sonra belirtiler kendini gösteriyor. Özellikle geceleri artan yoğun kaşıntı ve döküntülerle seyreden, toplu yaşam alanlarında ve aile içinde insandan insana bulaşabilen parazitik bir cilt hastalığıdır” dedi.

BULAŞICIDIR

Hastalığın, tüm yaş ve etnik gruplarda ve tüm sosyoekonomik düzeylerde görülebildiğini belirten Dr. Turan “Özellikle bakım evleri, yurtlar, kreşler gibi toplu yaşanan yerlerde daha ciddi salgınlar görülebilir. Bulaşıcıdır ve kişiden kişiye yarım saatlik bir yakın temasta bile bulaşabilir. El parmak araları, el bileğinin iç yüzü, ayak bilekleri, ayaklar, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, kalçalar ve genital bölge kaşıntı ve lezyonlar görülebilir. Deride küçük kabarıklıklar ve sertlikler, su toplamaları ve kepekli-kabuklu lezyonlar oluşabilir” dedi.

TEDAVİ, YAŞ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE GÖRE DEĞİŞEBİLİR

Uyuz tedavisine ilişkin bilgi veren Dr. Turan “Tedavi, hastanın yaşı ve bağışıklık sistemine göre belirlenir. Aynı yaşam ortamını paylaşan tüm aile bireylerinin, o anda aktif şikâyetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmesi gereklidir. Yerel tedavi ürünleri, tüm vücuda sürülmelidir. Kullanılan çamaşırlar, 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir. Başarılı bir tedaviden sonra bile hastalık bulguları 2–6 hafta kadar devam edebilir. Aynı yaşam ortamını paylaşan kişilerin eş zamanlı tedavi edilmeleri çok önemlidir” dedi. (Yaşam Hastanesi Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete