ROPÖRTAJ

“VAKIF OLARAK BATMAN’A CANLILIK KAZANDIRDIK”

“VAKIF OLARAK BATMAN’A CANLILIK KAZANDIRDIK”

“VAKIF OLARAK BATMAN’A CANLILIK KAZANDIRDIK”
18-02-2015 15:47
Google News

Mersin Tarsus’ta hunharca öldürülen Üniversite Öğrencisi Özgecan Aslan için tüm Türkiye halklarına başsağlığı dilerek başlamak istiyorum yazıma.

Efendim, cebinde biber gazıyla dolaşan genç kızların ülkesi burası.

Annesi tarafından sevilip okşanarak okula gönderilen bir kız öğrencinin, paramparça edilerek ve yakılarak ana kucağına yollandığı bir coğrafya, tüm bunların üzerine ne söylenir bilmiyorum doğrusu...

Ya iyi bir yazar değilim, ya da hisler anlatılamayacak kadar ağır bu defa...

“İyisi mi, genç kızlarımız evlerine güvenle gidemedikleri takdirde bizden bir halt olmaz” deyip susmak istiyorum...

***

“Bu ve bunun gibi üzücü manzaralara son vermek, kültürlü ve ilmi yüksek bir toplumun inşası için yola çıktık” diyen Birlik Vakfını ziyaret ettik bu hafta...

10 Ekim 2014 yılında Batman’da kurulan Birlik Vakfı, 24 şubesiyle Türkiye’nin birçok ilinde faaliyetlerine devam ediyor.

Kurulduğu günden bu yana Batman’da ziyaret etmediği kurum, sivil toplum kuruluşu ve parti kalmadı neredeyse.

Bu yüzden sık sık konuşuldu, haberleri yazıldı-çizildi ve kamuoyunda merak uyandırdı.

Biz de siz okurlarımızın merakını gidermek ve “Birlik Vakfı kimdir?” sorusunu bizzat vakıf yöneticilerine sormak için düştük yola.

Vakıf Başkanı Hamdullah Tüzün, kulüp ve komisyonlardan oluşan vakfın yönetimini, amaçlarını, misyon ve vizyonu biiir biiir anlattı bizlere.

Söyleşimize zaman ayırdığı için sayın Tüzün’e teşekkür ediyor, siz okurlarıma mutlu ve umutlu haftalar diliyorum...

 

HAMDULLAH TÜZÜN KİMDİR?

1988 yılında Batman’da doğdum. Aslında Kur’an Kursu hocasıydım. Batman’da 10 Ekim 2014 tarihinde 11 kişiyle Batman’da Birlik Vakfını kurduk. O süreden bu yana Vakfın Başkanlığını yapmaktayım.

 

TÜRKAN: BİRLİK VAKFININ MİSYONU VE VİZYONU HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

TÜZÜN: Birlik Vakfı 29 Mayıs 1985’ten beri faaliyette olan bir vakıftır, Merkezi İstanbul’dadır. Biz vakfın Batman şubesini 10 Ekim 2014’te kurduk. Vakıf olarak bizde kulüp ve komisyonlar vardır.

AR GE komisyonu, Basın Yayın Komisyonu, Burs Komisyonu, Dış İlişkiler Komisyonu,

Hanımlar Komisyonu, Kültür Komisyonu ve Yardım Komisyonumuz var.

Ayrıca Akademisyenler Kulübü, Genç Gençlik Kulübü, Hukukçular Kulübü, İşadamları Kulübü, Mimarlar-Mühendisler Kulübü, Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirler Kulübü ile

Öğretmenler Kulübümüz var. Çalışmalarımızı ve hizmetlerimizi bu kulüp ve komisyonlar aracılığıyla yürütüyoruz.

 

TÜRKAN: İSİM OLARAK NEDEN BİRLİK?

TÜZÜN:  Vakıf olarak kesinlikle herhangi bir partiye bağlı değiliz. Bütün partilere eşit mesafedeyiz.  Tarafsız bir şekilde çalışıyoruz. Biz herkese gideriz. Bütün sivil toplum kuruluşları arasında birlik oluşturmayı hedef edinen bir vakıf olduğumuz için ismimiz Birlik Vakfıdır. İsmimize yakışır bir şekilde fikrine, zikrine ve düşüncesine bakmadan bütün kesimleri ziyaret etmeye özen gösteriyoruz.

 

 

TÜRKAN: BİRLİK VAKFININ TÜRKİYE’DE KAÇ ŞUBESİ VAR?

TÜZÜN: Şu anda Türkiye genelinde 24 şubemiz var. Şube ve üye sayımız hızlı bir şekilde artmaktadır. Amacımız sadece Batman’a değil, Türkiye’nin bütün halklarına, bölgelerine ve kesimlerine faydalı olmaktır. Bu yüzden şubelerimizin ve üye sayılarımızın gün geçtikçe artacağından şüphemiz yoktur.

 

TÜRKAN: BATMAN’DA KAÇ ÜYENİZ VAR?

TÜZÜN: Batman’da 11 kişiden oluşan yönetim kurulumuz var. Üye sayımız ise 150’yi buldu. Ancak bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Kapımız, herkese açıktır. İnsanlarımıza hizmet açısından bir faydası olacak, hiçbir çıkar beklemeden elini taşın altına koyacak, insanlara faydalı olmak için çaba harcayacak herkes, vakfımıza üyelik yapabilir. Çıkar için gelen insanlarla muhatap olmayız.

 

 

TÜRKAN: VAKFIN AMACI NEDİR? BATMAN’DA NE TÜR PROJELERE İMZA ATACAKSINIZ?

TÜZÜN: Vakıf olarak gençlere, yetimlere, yardıma muhtaçlara yönelik yardım çalışmaları yapacağız. Halkımıza faydalı olabilmek adına elimizi taşın altına koymaktan asla kaçınmayacağız. Bütün kesimlerle birlik olacağız. Amacımız, vizyon ve misyonumuz bunu gerektiriyor.

Vakıf olarak en büyük isteklerimizden biri, Batman’da üniversite kurmaktır. Bütün halkımızın bundan istifade etmesi, gayemizdir.

Ayrıca zaman zaman konferanslar düzenleyeceğiz, profesörleri buraya davet edeceğiz. Halkımıza faydalı bilgileri sunmak için seminerler düzenleyeceğiz. Bürokratları buraya çağıracağız. Faydalı olabilmek adına her türlü yolu deneyeceğiz.

 

TÜRKAN: YARDIM ÇALIŞMALARINIZ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

TÜZÜN: Vakıf olarak imkânlarımız dâhilinde yardıma muhtaç aileler için yardım çalışmalarımız olacak. Hayırsever vatandaşlar ile yardıma muhtaçlar arasında köprü görevi üstleneceğiz. Aynı zamanda yardıma muhtaç ailelerin tespiti için yürüttüğümüz saha çalışmalarımız da devam ediyor. Ekiplerimiz var. Ev ziyaretleri yapıyorlar. Yardıma muhtaç aileleri belirliyoruz. Sonra hayırsever vatandaşlarımıza gidiyoruz. Solsunlar, gittiğimiz hiçbir yerde boş dönmedik. Yardım çalışmalarımızı desteklediler ve şu anda 5 yetim aileye yardım vermeye başladık. Anne veya babası olmayan bu çocuklarımıza her ay 400–500 TL tutarında nakdi yardım yapıyoruz. İnşallah bu sayıyı arttıracağız. İmkânlar dâhilimizde elimizden ne geliyorsa fakir ailelere, yetimlere yardımda bulunacağız. Nakdi, giyecek, yiyecek, yakacak yardımlarımız olacak.

 

TÜRKAN: ÖĞRENCİLERE BURS VERMEYE BAŞLADINIZ MI? NE ZAMAN BAŞLAYACAKSINIZ VE KRİTERLERİNİZ NE OLACAK?

TÜZÜN: Vakıf olarak çalışmalarımız gençlerin üzerinde yoğunlaşacak.

* İş Kur Üniversite, Ticaret Odası gibi kurum ve kuruluşların katılımıyla Batman’da Bin Genç, Bin İşveren İstihdam buluşması adlı bir proje hayata geçiriliyor. Öğrencilerin hem staj görmesini, hem okudukları alanda kendilerini geliştirmesi hem de üniversite eğitiminden sonra iş bulmalarını kolaylaştırmayı amaçlayan bir projedir. Biz de bu projenin ortaklarından biri olduk. Bunun gibi öğrencilerimizin, çocuklarımızın iyi yerlere gelebilmesi için hazırlanan bütün projelerin destekçisi olacağız.

* Gençleri, uyuşturucunun batağından kurtarmak için, onları topluma kazandırmak için her türlü çabayı göstereceğiz. Ev ziyaretleri yapacağız, sivil toplum kuruluşlarını ve kurumları ziyaret etmeye devam edeceğiz, farkındalık oluşturacağız.

* Mini birlik spor kulübü kuracağız. İlköğretim ve ortaöğretim seviyesinde çocuklarımızı bu kulüpte spor aktivitelerinde buluşturacağız. Yardıma muhtaç ailelerin çocuklarını halı sahada veya spor salonlarında bir araya getirerek onları topluma kazandıracağız. Bunun için Petrolspor Yönetimi ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüşeceğiz.

* Ayrıca önümüzdeki sene 150 öğrenciye burs vermeyi hedefliyoruz.

* Üniversitede okuyan erkek ve kız öğrencilerimiz için yurtları yapmayı düşünüyoruz.

Ancak bunları yaparken asla ve asla hiçbir çocuğumuzun ya da gencimizin fikrine, zikrine müdahale etmeyeceğiz.

 

 

TÜRKAN: ŞU ANA KADAR HANGİ KURUM, KURULUŞ VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINI ZİYARET ETTİNİZ?

TÜZÜN: Vakfımız Birlik Vakfı. Ve herkesle birlik olacağız. İnsanların bizim aramızda fitne yapmasına yol vermeyeceğiz. Bu yüzden Belediye Eş Başkanlarını ziyaret ettik, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü, Batman Üniversitesi Rektörlüğünü, Vali Beyin Özel Kalem Müdürü, İl Emniyet Müdürünü, Vali Yardımcılarımızı, AK Parti’yi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezini, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğini ziyaret ettik. Hüda Par’ı, DBP ve HDP’yi de önümüzdeki günlerde ziyaret edeceğiz. Bütün kesimlere tek tek gideceğiz.

 

TÜRKAN: SİYASİLER VE BÜROKRATLAR, BU VAKFA NEDEN İLGİ GÖSTERİYOR?

TÜZÜN: Vakıf olarak Batman’a bir canlılık getirdiğimizi düşünüyorum. Çünkü demin de belirttiğimiz gibi biz Birlik Vakfı olarak, misyon ve vizyonumuz gereği bütün kesimleri ziyaret ediyoruz. Gelene hoş geldin deriz, gelmeyene asla kin tutmayız. Çünkü tüm Batman halkı, bizim kardeşlerimizdir. Vakfımızın misyonu bunu gerektiriyor. Adı üzerinde Birlik Vakfı, geleceğimizin teminatı olan insanlarımızın inanç, vatansever, kültürlü, ilim seviyesi yüksek, çağdaş bir seviyeye sahip olmalarını sağlamaktır. Milletimizin birlik ve huzur içinde gelişmesine katkı sağlamaktır. Bunu sağlamak için de dili, dini, fikri zikri, düşüncesi ne olursa olsun herkese eşit mesafedeyiz. Objektif ve tarafsız çalıştığımız için siyasiler ve bürokratlar vakfımıza ilgi gösteriyorlar.

 

TÜRKAN: ÇÖZÜM SÜRECİ VE BÖLGEDEKİ GELİŞMELER HAKKINDA NELER DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

TÜZÜN: Vakıf olarak siyasetten uzak duruyoruz. Her partiye eşit mesafedeyiz. Ancak barış süreci için dua ediyoruz. Halkımız için en hayırlı olanını temenni ediyoruz. Bölge halkına ve Türkiye halklarına büyük saygı içerisindeyiz. Barış için dua etmeye devam edeceğiz.

 

TÜRKAN: BATMAN’DAKİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINI NASIL BULUYORSUNUZ?

TÜZÜN: Batman’da yaklaşık 360 tane (dernek-sendika-vakıf) sivil toplum kuruluşu var. Bütün sivil toplum kuruluşları kendince bir çalışma içerisindedir. Hepsinin bir misyonu ve vizyonu vardır. Bütün sivil toplum kuruluşlarına saygı duyuyoruz. Bütün sivil toplum kuruluşlarını ziyaret edeceğiz. Onlara bir faydamız olursa ne mutlu bize. Bize bir adım gelene, biz on adım gideriz. Hiçbir ayırım yapmayız. Elbette temennimiz, bütün sivil toplum kuruluşları da birbirini ziyaret etsin. Aralarında birlik kurulsun, dayanışma oluşsun. Kardeşlik, bunu gerektiriyor.

 

TÜRKAN: SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

TÜZÜN: Halkına faydalı olmak isteyen herkesi vakfımıza bekliyoruz. Biz, halkımız için çalışmaya devam edeceğiz. Hiç kimseyi, fikri, düşüncesi, zikri için dışlamayız veya üstün görmeyiz. Bütün Sivil Toplum Kuruluşlarına, halkımıza gelin Birlik olalım diyoruz...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete