GÜNDEM

Vali’den kararlı mesaj

Vali Ekrem Canalp, valilik koordinesinde Batman Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürlüğü tarafından düzenlenen kahvaltı programında ilimizde farklı sektörlerde üretim yapan sanayicilerle bir araya geldi. 

Vali’den kararlı mesaj
09-11-2023 19:00
09-11-2023 17:15
BATMAN
Google News

“SOSYAL YARDIMLARLA DEĞİRMEN DÖNMEZ”

TPAO Kristal Park tesislerinde düzenlenen programa Vali Yardımcısı Şükrü Alperen Göktaş, Beşiri Kaymakamı Muhammed Yılmaz, Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vecdin Nasıroğlu, BATSO Başkanı Abdulkadir Demir ile sanayiciler katıldı. OSB Müdürü Zeynep Akbel’in sunumunun ardından İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer ilimizde yapılması planlanan lojistik kentle ilgili, Vali Yardımcısı Şükrü Alperen Göktaş ise yapılması planlanan OSB’ler ile ilgi yürütülen çalışmalar hakkında sunum yaptı. Vali Canalp “Bir buçuk yıl oldu. Batman’a ilk geldiğimde tespit ettiğim en büyük ihtiyaçlardan biri istihdamdı, ekonomiydi. Batman için bir il gelişim planı yaptık. Batman'ın gelecek 50 yılını ele alan plan hazırladık. Ana omurgası Batman’ın sosyal devlet ekonomisinden, üretken ekonomiye geçişidir. Batman için yaklaşık 200 milyon lira üzerinde bir sosyal yardım, sosyal devlet ekonomisi uyguluyoruz. Bu para Batman Ekonomisini bir şekilde ayakta tutuyor. Ama taşıma suyu ile değirmen dönmez. Batmanın ihtiyacı olan şey gerçek ekonomidir, reel ekonomidir, üretken ekonomidir. Bunun olabilmesi için Batman’ın olmazsa olmazı, yeni endüstriyel alanlardır” dedi.

“KİMSENİN CESARET EDEMEYECEĞİ PLANLAR YAPTIK”

81 vilayet içerisinde hiç kimsenin cesaret edemeyeceği şekilde 5 yeni endüstriyel alan inşa etmek istediklerini belirten Vali Canalp “Bunlardan 3’ü Organize Sanayi Bölgesi olacak, 2’si küçük sanayi sitesi olacak. Biri Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olacak. Çünkü Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da hiç Gıda İhtisas OSB yok. Tarımsal ürünler üretiliyor, hayvancılık ürünleri, et ürünleri süt ürünlerini üretiliyor. Ancak bunlar nihai ürün haline, bir kısmı Çukurova Bölgesine gidiyor, bir kısmı Marmara Bölgesine gidiyor. Oralarda nihai ürün haline getiriliyor, paketleniyor. Paketlendikten sonra bizim marketlerindeki raflardaki yerini alıyor. Oymataş Köyünde Gıda İhtisas OSB’yi kurduğumuz zaman sadece Batman’ın değil, bütün bölgenin tarımsal ürünlerini, et ürünlerini, süt ürünlerinin bir şekilde nihai ürün haline getirildiği OSB’yi bu bölgede kurmuş olacağız” dedi.

“AYRI OSB’LERLE MASRAFI ARTTIRMAK İSTEMİYORUZ”

Tekstilin Batman için sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirten Vali Canalp “Tekstil Kentte 10 bini aşkın istihdam olduğunda Batman’ın tekstille ilgili kurumsallaşmasına katkı sunmuş olacağız. Her bir yere ayrı ayrı OSB kurduğumuz zaman her bir OSB için ayrı bir yönetim binası, her bir OSB için gerekli olan mühendisi, teknisyeni, yazıcısı, bilgisayarı cari giderleri, hepsi ayrı ayrı bir masraf karşılamak gerekiyor. Tek bir OSB’de bunun yaptığı zaman 4 tane ayrı tüzel kişilik, 4 tane ayrı bir yönetim kurulu, 4 tane ayrı bina, 4 tane ayrı personel, 4 tane ayrı cari giderler olmuyor, tek bir tane oluyor” dedi.

“LOJİSTİK KENTLE ÜSTÜNLÜĞÜMÜZÜ KULLANMIŞ OLACAĞIZ”

Vali Canalp, vizyon projelerden birini de lojistik kent olacağını belirterek “Vizyon projelerden biri de lojistik kent olacak. Lojistik kenti kurduğumuz zaman, bütün bölgenin lojistik merkezini Batman’a taşımış olacağız. Merkez Batman olacak. Batman’ın hali, sadece Batman’ın sebze-meyve ihtiyacını karşılamıyor. Coğrafi olarak bütün bölgenin sebze -meyve ihtiyacı Batman sebze halinden karşılanıyor. Kimisi Midyat’tan, kimisi Tatvan’dan, kimisi Muş’tan, Silvan’dan, Bismil’den ve Siirt’ten geliyor. Batman, coğrafi olarak zaten kendisi lojistik olarak merkezi konumunda bir yerdir. Dolayısıyla lojistik kenti yaptığınız zaman sebze-meyvedeki avantajımızı her alanda kullanmış oluruz” dedi.

JEOTERMAL KAYNAKLAR, SERACILIKTA KULLANILACAK

Sera OSB Projesi hakkında bilgi veren Vali Canalp “Jeotermal kaynaklarla ilgili Batman’da çalıştay yaptık. Akademisyenlerle saha çalışması yaptık. Batman’da jeotermal kaynağımız var. Bu kaynağı, jeotermal turizmde kullanıyoruz. Bunun hem çeşitliliğini hem potansiyelini artırabilirsek, kuracağımız sera kentlerde Batman’ın tarımsal anlamındaki potansiyeli patlayacaktır. Batman’da 7 ay kesintisiz sürekli güneş var. Barajlar var. Sulama sitemleri var. Bunlar, kuracağımız sera ihtisas OSB’lere muazzam katkı sağlayacaktır” dedi. (Adnan Ayaz/Batman Sonsöz Gazetesi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Nisan 2024 e-gazete