GÜNDEM

VALİ’DEN KURUMLARA ‘AÇIK İHALE’ TALİMATI

Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu (GGF), Ercan Atay Başkanlığı’ndaki Batman Çalışan Gazeteciler Derneği’nin davetiyle Batman’a geldi. Güneydoğu Basını’nı ağırlayan Vali Hulusi Şahin, özgür basından yana olduklarını söyledi.

VALİ’DEN KURUMLARA ‘AÇIK İHALE’ TALİMATI
08-09-2019 19:29
Google News

 

AÇIK İHALE YAPILMASI YÖNÜNDE TALİMATIM VAR
Gazetecilere hitaben konuşan Vali Şahin “Valilik olarak, yerel basını destekliyoruz. İlimizde yayınlanan her gazeteye 25 aboneliğimiz var, önemli günlerde ilan vererek hem milli ve dini bayramlarımızı içselleştiriyoruz hem de gazetelerimizi destekliyoruz. Ayrıca doğrudan teminlerle ilgili genelge yayınladım. Kurumlar ihale kanunu yetkilerini kullanarak bazen daha pratik olduğu için kullanabiliyor. Ama mümkün mertebe açık ilana gidilmesi talimatım var. Fakat yeni bazı uygulamalar var, örneğin e ihale sistemi. Bunlar, yerel gazetelerde yayınlanmıyor. Bu sorun bizimle alakalı değil, basın örgütleri tarafından çözülmesi gerekiyor. Öte yandan gazetelerin sağlam mali yapıya kavuşması için abonelik çalışmaları yapmalısınız. Pastayı küçülten fazlaca yerel gazetenin çıkarılması meselesine el atmalısınız. Örneğin Batman’da 20 gazete yayınlanıyor. Bu normal mi? 7–8 gazete olsa pasta dilimi büyür mü, daha sağlıklı bir yapı olur mu, bunları tartışmalısınız” dedi.
BATMAN BASINI GÜÇLÜ
Batman Yerel Basını’nı değerlendiren Vali Şahin “Batman Basını güçlü. Başarılı hizmetler yapıyorlar. Basın, demokratik toplumun olmasa olmazıdır. Bir yerde özgür basın yoksa diğer tüm unsurların olması, o ülkeyi demokratik göstermeye yetmez. Basının denetim görevi, sadece kamu kuruluşlarına sirayet etmiyor, örneğin sokakta yaşanan olumsuzluğu da frenleyebiliyor. Yani tüm topluma bir denetim sunuyor. Bu büyük bir güç, ama bunun da bir sorumluluğu var. Kişisel haklara saldırı, hakaret ve iftira içeren yayınlar yapılmamalı. Basın kuruluşları, basın ahlak ilkelerini kendi içinde oluşturmalı. Baro gibi bir yapılanma olmalı. Ayrıca her gazetede en az bir İletişim Fakültesi Mezunu çalıştırılacak şekilde yapı kurulmalı. Güçlü basın, güçlü ülke ve güçlü Türkiye demektir. Biz, basının özgür oluşuyla övünüyoruz. Basının kontrollü olmasını istemeyiz. Basın tabi ki özgür olacak, gördüğünü yazacak. Basın olmalıdır ve özgür bir basın olmalıdır. Bunu için de güçlü mali bir yapının olması gerekiyor” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete