GÜNDEM

Vali, dikkatleri işsizliğe çekti

Avrupa Birliği desteğiyle Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından yürütülen TRC3 Bölgesi'nde Genç İstihdamının Teşviki projesi kapsamında girişimcilik yarışması ödül töreni gerçekleştirildi.

Vali, dikkatleri işsizliğe çekti
01-12-2022 20:05
01-12-2022 20:00
BATMAN
Google News

Batman Üniversitesi Merkez Kampüste yapılan törende konuşan Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp “Kafamızda maalesef kendimize çalışma düşüncesi yok. İşte bu dengeyi terazinin kefesindeki bu olumsuzluğu aşmamız gerekiyor. Bizim de her mezun olan 100 öğrencimizden 70 öğrencimize kendime çalışacağım ve kendi işimi kuracağım dedirtmemiz gerekiyor. Bu Türkiye için hayati öneme sahip. Çünkü Avrupa’da en fazla genç nüfusa sahip ve zirvede olan ülkelerden biri Türkiye'dir. Tarihte hiç olmadığı gencimiz üniversitelerden mezun oluyor. Bu ülke olarak bizim açımızdan bir tarafta muazzam bir güç ve fırsat ama aynı zamanda da muazzam bir risktir. Çünkü mezun olan insanlar eğitimli şekilde mezun olan insanlar devlet bana iş verecek derse ya da mezunların bir kısmı bana hazır olacak bir iş bulun derse bunu sağlayabilme noktasında bu mümkün değildir” dedi.

TEMEL SORUN İŞSİZLİK

 Batman'ın temel sorunlarından birinin genç işsizlik olduğuna işaret eden Vali Canalp “Batmanımızın farklı ve güzel özellikleri var ama Batman ile beraber TRC3 bölgesinin de en çarpıcı ve karakteristik özelliği nedir derseniz genç işsizliğinin en yoğun bölge olduğu gerçeğidir. Batman'ın da bu noktada Türkiye şampiyonu olmasının sıkıntısını burada görev yaptığım her gün görüyorum. Bunun için farklı şeyler yapmak olanı olduğu gibi kabullenmemek gerektiğini her zaman için söylüyorum. Genç işsizliğin en fazla yaşandığı il ve bölgeysek bunu nasıl değiştirmemiz lazım. İşsizliğin çözümü nerededir ve nasıldır. İlkokul, ortaokul ve lisede okuyan öğrencilerimiz yarın üniversite mezunu olduklarında ya da meslek liselerinde mezun olduklarında kendileri yeterli iş imkanlarına sahip olmak durumundalar. Bunu başaramadığımız zaman sosyal riskin en yüksek olduğu bölge olarak ve yine sosyal riskin en fazla olduğu bir il olarak Batman yer almaya devam eder. Üretken bir ekonomiyi Batman'a getirmemiz gerek. Bunun için 5 yeni organize sanayi alanı kurmak zorundayız. Bunlarla ilgili iki tanesinin yer aşamasına geldik. Diğer üçü için kuruluş işlemlerimiz devam ediyor. Biz bu 5 yeni OSB'yi kurduğumuzda şu anda 11 bin seviyesinde olan OSB'deki istihdam, yeni OSB ile birlikte 65 bin seviyelerine ulaşacaktır"

KATILIMCILAR ARTIYOR

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı, genç istihdamın teşviki amacıyla başlattıkları projenin 2 buçuk yıllık bir süreci kapsadığını aktarırken “Sürecin içerisine baktığımızda ilk etapta hem kurumlarımız da hem eğitim alan kişilerde büyük bir isteksizlik vardı. Pandemi süreci de başlayınca birinci girişimcilik yarışmasına kadın ve erkek toplamda 70 katılımcı olmuştu. Burada ise ne mutlu 100'ün üzerinde katılım var. Katılımlarımıza ilgi gün geçtikçe artıyor. Bu projenin en büyük çıktılarından biri, bu projenin sürdürülebilir olması için mümkün olduğu kadar paydaşları tarafından sahiplenmesi ve benimsenmesi gerekiyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete