SİYASET

VEKİL İPEKYÜZ, ŞEHİR HASTANELERİNİ SORDU

HDP Batman Milletvekili Dr. Necdet İpekyüz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından cevaplanması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

VEKİL İPEKYÜZ, ŞEHİR HASTANELERİNİ SORDU
03-10-2019 18:33
Google News

 

Vekil İpekyüz “Sağlık Bakanlığının 2018 yılı Sayıştay Raporunda, şehir hastaneleri sözleşmeleri uyarınca, işin yüklenicisinin yerine getirmeyi taahhüt ettiği yapım işlerinin izlenebilmesi amacıyla girişilen taahhüt tutarlarının Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünce yayınlanan ilgili tebliğe uygun şekilde muhasebeleştirilmediği görülmüştür. Sözleşmesi imzalanarak taahhüde bağlanan şehir hastanelerinden bazılarına ait taahhüt tutarlarının muhasebeleştirilmediği ve kayıt dışı kaldığı ortaya çıkmış, taahhüt tutarlarının üçer aylık dönemler itibarıyla gerçekleşmelerinin de muhasebe kayıtlarında izlenmediği görülmüştür. Sözleşmesi imzalanan şehir hastanelerine ilişkin taahhüt işlemlerinin mevzuata uygun muhasebeleştirilmemesi nedeniyle, bilânço dipnotları, bilânço tarihi itibarıyla tam, doğru ve gerçeğe uygun tutarları göstermiyor. Muhasebe kayıtlarında yapılan incelemelerde, şehir hastaneleri sözleşmelerinde, görevli şirketlere taahhüt edilen talep garanti miktar ve tutarlarının muhasebeleştirilmediği ve bilânço dip notlarında gösterilmediği görülmüş. Ayrıca kişi alacakları hesabı, özel amaçlı taşıtlar hesabında hurdaya ayrılması işleminin mevzuata aykırı olması, tamamlanan yatırımların ilgili hesaba alınmaması ve döner sermaye işletme birimlerine tahsis edilen sermaye miktarlarının tam ve doğru şekilde muhasebeleştirilmemesi gibi kanuni standartlara aykırı işlemler olduğu da tespit edilmiştir” dedi.
TAAHHÜT TUTARLARI, KANUNİ STANDARTLARA UYGUN DEĞİL
Vekil İpekyüz “Taahhüt tutarlarının kanuni standartlara uygun tutulmamasının gerekçesi nedir? Görevli şirketlere taahhüt edilen garanti miktarı ne kadardır? Şehir hastaneleri sözleşmeleri ne kadar bedelle, hangi firmalarla ve hangi taahhütler karşılığında yapılmıştır?  Sözleşmelerin kapsamları nelerdir? Bu konuyla ilgili olarak Bakanlığınızın ilgili birimlerinde herhangi bir kamu görevlisi ve görevlileri hakkında soruşturma açılmış mıdır?” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete