SİYASET

Vekil Oduncu, Batman’ın sorunlarını meclise taşıdı

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, 2024 yılı TBMM bütçe görüşmeleri Genel Kurul konuşmasında Batman’ın temel sorunlarını dile getirdi.

25-12-2023 01:50
24-12-2023 15:24
Google News

HALK SAĞLIĞI UMURSANMIYOR

Batman Çayı havzasında kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesinin yaratacağı çevre tahribatı nedeniyle endişe duyduklarını vurgulayan Oduncu “Batman Çayı, kentin yaşam kaynağı. Kentin temiz suyunun sağlandığı Batman Çayı havzasına Organize Sanayi Bölgesi kurmak istiyorsunuz. Bunu yaparken kentin hiçbir ilgi sivil toplum kuruluşuna danışmadınız. Kentin temiz suyu kaynağını korumak, iyileştirmek için çalışama yapmak yerine bütün kentin sağlığını tehlikeye atacak projelere imza atıyorsunuz. Halk sağlığı umurunuzda mı değil? Her yüksek yağış, artık kentte sellere neden olmakta. Yaptığınız ıslah çalışmaları soruları çözemedi. Kentin yetersiz altyapısı neredeyse her yağmurda sellere neden oluyor. Her yağmurda Batman’da artık aynı tabloyla karşılaşmaya başladık. Batman Çayı çevresinde yapacağınız her yapılaşma çalışması, her imar hamlesi sel ve taşkın riskini arttırmaya devam edecektir” dedi.

BATMAN’DAN KÜRTÇE SİLİNİYOR

Yılmaz Güney sineması yıktınız, Ronahi Kütüphanesinin adını değiştirdiniz. Kentin Kürtçe tabelalarını söktünüz, kentten Kürtçeyi sildiniz. Kayyım, önce internet sitesinden Kürtçeyi kaldırdı, sonra gelen tepkiler üzerine tekrar eklendi. 2016 yılında Kürtçe oyun oynadıkları için Belediye Şehir Tiyatrosunu kapattı ve tiyatrocuları işten attı. Batman’daki temsilciniz de ilk iş olarak Batman Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne bir erkek müdür atadı. Selis Kadın Merkezi ve Umut Kadın Atölyesinde görevli olan psikolog, sosyolog ve meslek elamanı kadınlar, kendi alanları olmayan işlerde görevlendirildi. Her iki merkez de amacından uzaklaştırıldı. Kadınların ücretsiz olarak faydalandığı Batman Belediyesi’nin olanaklarından mahrum bırakmıştır” dedi.

OSB YOLUNDA KAÇ İNSAN DAHA ÖLMELİ?

Son dönemlerde trafik kazalarının yoğun bir şekilde yaşandığı ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği OSB kavşağını gündeme getiren Oduncu “Batman ve Beşiri arasında yer alan OSB Kavşağında ölümle sonuçlanan kazalar yaşanmaktadır. Siirt ve Beşiri yönünden gelen ve her gün sayısız aracın giriş-çıkış yaptığı, Organize Sanayi Bölgesi’nin bu kavşağının, Karayollarının yapacağı yeni çalışma içinde olup olmadığı meçhul. Yıllardır bu yolun yapımına dair vaatler veren hükümet bugüne kadar tek bir çivi bile çakmamıştır. 6 ay önce aydınlatacağı gazetelere manşet manşet haber verildi halen bir şey yapılmadı. İhale süreçleri defalarca sil baştan ele alınmış durumda. Daha geçtiğimiz hafta yaşanan trafik kazasında 2 kişi ağır bir şekilde yaralandı. Bugüne kadar onlarca insan bu trafik kazalarında hayatını kaybetti. Daha kaç insanın can vermesi gerekiyor bu yolun yapılması için” dedi.

BATMAN’IN PAYINA DÜŞEN, DERİN YOKSULLUK

İstihdama katılım oranının en düşük olduğu kentlerden birinin de Batman olduğunu belirten Oduncu “İktidara geldiğiniz günden beri memleketin her noktasında tarım ve hayvancılığı bitirmek için elinizden geleni yaptınız. İklim krizi, etki alanı genişleyen kuraklık tarım alanlarını giderek yok etmekte ve sizin bunun için herhangi bir planınız hatta fikriniz dahi yok. Tarımın ve hayvancılığın giderek azalması Batman gibi başkaca istihdam alanları olmayan kentlerin insansızlaşmasına neden olacak. İstihdama katılım oranının de en düşük olduğu kentlerden biri Batman. Mardin, Siirt ve Şırnak’la aynı kaderi yaşıyor. Batman istihdam yaratacak yatırımların da en az olduğu kentlerden biri. Batman’a dair tek elle tutulur, ufukta görünen bir yatırım projeniz yok. Ekonomik tablonun yandaşlarınız hariç giderek ağırlaştığı genel tablo içinde Batman’a düşen yine derin yoksulluk oluyor” dedi. (Ubeydullah Baş)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete