Vekil Ramanlı, mecliste gündemi değerlendirdi

Hüda Par Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında ocak ayı enflasyon verilerinin açıklanan hedeflerle uyuşmadığını, hayat pahalılığının yükünü ise emekli ve asgari ücretlinin çektiğini vurguladı.

Vekil Ramanlı, mecliste gündemi değerlendirdi

ENFLASYONLA MÜCADELENİN KOLAY OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Ocak ayında açıklanan enflasyon verilerini değerlendiren Ramanlı “Ocak ayında enflasyon aylık yüzde 4,84, yıllık yüzde 30,65 olarak gerçekleşmiştir. Beklenen baz etkisi devreye girmemiş, enflasyonla mücadelenin söylendiği kadar kolay olmadığı daha ilk aydan ortaya çıkmıştır. Merkez Bankası yılsonu için yüzde 16 enflasyon hedefi açıklamıştı. Bu hedefin tutması için bundan sonra her ay enflasyonun yüzde 1’in altında gelmesi gerekiyordu. Ancak daha ilk aydan bu hedef fiilen çökmüştür. Nitekim Merkez Bankası, enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmiş, 2026 yılı TÜFE tahminini yüzde 15 ila 21 aralığına çıkarmıştır. Buna rağmen yüzde 16 hedefinin kâğıt üzerinde korunması, hedef–gerçeklik arasındaki kopukluğu daha da görünür hâle getirmiştir” dedi.

MAAŞLAR DAHA İLK AYDAN ERİDİ

Hayat pahalılığının faturasını sabit gelirlilerin ödediğini belirten Ramanlı “Bu tablonun bedelini yine sabit gelirli, emekli ve asgari ücretli ödemektedir. En düşük emekli maaşı 20 bin TL’ye çıkarılmıştır; ancak sadece ocak ayındaki enflasyon bu maaşın 968 TL’sini daha ilk ayda eritmiştir. Asgari ücret 28.075 TL olmuştur; Ocak enflasyonu bu ücretin 1.358 TL’sini alıp götürmüştür” dedi.

ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI ÇOK YÖNLÜ BİR SOSYAL SORUNDUR

Basın toplantısında toplumsal olaylara değinen Ramanlı “Günümüzde şiddet ve akran zorbalığı ciddi bir problem olarak karşımızda durmaktadır. Bu nedenle çözümün de önleyici, bütüncül ve sürdürülebilir politikalarla ele alınması gerekmektedir. Zorbalığın güç veya popülerlik göstergesi olarak algılanmasının önüne geçmek için caydırıcı yaptırımlar uygulanmalı, empati ve dayanışmayı teşvik eden okul ve medya kampanyaları artırılmalıdır. Aile içi sorunlar, ihmal ve travmaların şiddet davranışıyla ilişkili olduğu dikkate alınarak yalnızca mağdura değil faile yönelik olarak da sosyal hizmet, eğitim ve psikolojik destek sistemleri koordineli çalışmalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ