GÜNDEM

VEKİL UCA’DAN DUALARLA MESAJ

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Êzî Bayramı Arifesi’ne ilişkin yayımladığı kutlama mesajında, Ezidilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

VEKİL UCA’DAN DUALARLA MESAJ
19-12-2019 19:32
Google News

 

73 DEFA KIYIMDAN GEÇİRİLDİLER
Uca “Êzî Bayramı, Êzidî Halkının temel dini ve toplumsal değerlerinden biridir. Êzidîler ibadetlerinde önce 72 millet için, sonra kendileri için dua ederler. Dinî inançları gereği şiddeti reddederler. Sahip oldukları Kürt dili, kültürü, kimliği ve Êzidîlik inancı sebebiyle farklı devletler tarafından 73 defa kıyımdan geçirilmiştir. IŞİD’in kaçırdığı Êzidî kadınların, 2016’da Gaziantep’te kurulan büro aracılığıyla dijital köle pazarlarında satıldığı ortaya çıktı. IŞİD’in kaçırdığı bazı çocuklar ise Nevşehir’deki yetimhanede ortaya çıktı. Bu kıyımlara rağmen, Êzidîler Şengal’de yeni bir yaşam inşa etmeyi başardı. Êzidîler, yaşadıkları soykırıma rağmen başını eğmedi. Türkiye, 3 Ağustos’u soykırım olarak tanımak yerine, Afrin, Serêkani’de yeni işgal hareketi başlatarak oradaki Êzidî’leri topraklarından ediyor” dedi.
KELHOK’TA KENDİ TOPRAKLARINA YERLEŞEMİYORLAR
Batman Kelhok (Kuşçukuru) Köyü’nde kendi topraklarına yeniden dönmek isteyen Ezidi’lerin yaşadığı sıkıntılardan da bahseden Uca “1992’de arazilerini komşularına emanet ederek Almanya’ya göç etmek zorunda kalan Êzidîler, Türkiye’ye döndüklerinde, arazilerinin işgal edildiğini gördü. Barışçıl yollarla mülklerini geri istemelerine rağmen sonuç alamayınca dava açtılar. Hukuk mücadelesinde mahkeme, arazilerin Êzidî’lere ait olduğuna hükmetti. Ancak tapulu arazilerini geri vermemekte direnen aşiretler, yargı kararına uymayarak, arazileri vermeyi reddetti. Ezidiler, arazilerini sürmek için gittikleri tarlada da defalarca darp edilmiştir” dedi. Uca, kutlama mesajını Ezidi’lerin dualarıyla bitirirken “Hakkın huzuruna geldim-Güzellik ve mutluluğu gördüm-Her şeyin başı birlik ve dayanışma” dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
2 Mayıs 2024 e-gazete