SİYASET

VEKİLLER BUGÜN YEMİN EDECEK

Milletvekilleri bugün yemin ederek göreve başlayacak. 22 Kasım Pazar günü ise TBMM Başkanı için seçim yapılacak.

VEKİLLER BUGÜN YEMİN EDECEK
16-11-2015 19:04
Google News

1 Kasım’da yapılan 26. Dönem Genel Seçimlerinde Meclise girmeye hak kazanan Milletvekilleri, Ankara’nın yolunu tutarak kayıtlarını yaptırdı. Kayıt işleminin tamamlanması ile birlikte gözler, yemin töreninin yapılacağı Meclise çevrildi. Bugün 550 Milletvekili için Mecliste yemin töreni düzenlenecek. Yemin töreni, şehirlerin alfabetik sıralamasına göre gerçekleştirilecek.

HÜKÜMET KURMA SÜRECİ BAŞLAYACAK

Vekillerin yemin etmesiyle birlikte hükümet kurma süreci de başlayacak. TBMM'yi bugün, en yaşlı üye sıfatı ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal açacak. En genç altı milletvekili de geçici olarak kâtip üyelik yapacak. Vekiller önce yemin edecek sonra Meclis Başkanı'nı seçecek. Meclis Başkanı seçimi 22 Kasım Pazar günü yapılacak. TBMM Başkanı seçimi turlarının aynı günde tamamlanması planlanıyor.

ADAYLAR 5 GÜN İÇİNDE BAŞVURACAK

TBMM Başkanlığı için gösterilecek adayların 17 Kasım'dan itibaren beş gün içinde Geçici Başkanlık Divanına bildirilmesi gerekecek. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3'ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete