EĞİTİM

VERTİGO UYARISI!

Batman Medikal Park Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. M. Nuri Aydın, baş dönmesi (vertigo) rahatsızlığına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

VERTİGO UYARISI!
16-01-2020 22:55
Google News

 

VERTİGO, HASTALIK DEĞİL BELİRTİDİR

Doktor Aydın “Vertigo, baş dönmesi kelimesinin tıbbi terimdeki karşılığıdır. Hastalık değil, aslında bir belirtidir. Vertigo, kişinin etrafındaki objelere göre veya etrafındaki objelerin kendine göre dairesel şekilde hareket etmesi hissidir. Sıklıkla hastalar kendini kötü hissetme, dengesizlik veya bulantı hissini baş dönmesi olarak tanımlamalarına rağmen aslında bunlar tıbbi anlamda vertigo değildir. Baş dönmesinin iç kulakla ilgili hastalıklar, beyin hastalıkları ve psikojen nedenler olmak üzere üç nedeni vardır. İç kulakla ilgili sebeplerin başında benign paroksismal pozisyonel vertigo gelir. Bunu vestibüler nörinit ve meniere sendromu takip eder. Beyin hastalıkları arasında beyin damar tıkanıklıkları, beyin sapındaki iltihabi hastalıklar, multipl skleroz, tümörler de baş dönmesi yakınmasına sebep olabilir” dedi.

BULANTI VE KUSMA DA GÖRÜLEBİLİR

İç kulak kristallerine bağlı baş dönmesi hakkına bilgi veren Uzm. Doktor Aydın “Bu hastalık iç kulak içinde sıvı ile dolu kanallar içinde oluşan kristallerin başın hareketi ile yer değiştirmesine bağlı olarak gelişir. Bu durumda hastalar sıklıkla sabah ilk kalktıkları sırada baş hareketi ile şiddetli baş dönmesi hissederler. Baş dönmesinin şiddetine göre bulantı ve kusma da olabilir. Baş dönmesi hareketsiz kalarak ortadan kaldırılabilir ve dengesizlik hissi dışında başka bir nörolojik yakınma olmaz. Muayenede başın hızlı hareketi ile ortaya çıkan istemsiz göz hareketlerinin olması ile tanı konur. Tedavisi başın hasta kanala göre değişen özel hareketleri ile yapılan manevralar ile gerçekleştirilir” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete