GÜNDEM

YAPTIĞI TANDIRLARIN NAMI, ÜLKE SINIRLARINI AŞTI

Güneydoğunun unutulmaya yüz tutmuş tandırcılık mesleğini yaşatan 55 yaşındaki Gülsüm Beyaz, yaptığı tandırların namı ülke sınırlarını aştı.

YAPTIĞI TANDIRLARIN NAMI, ÜLKE SINIRLARINI AŞTI
26-01-2018 19:07
Google News

Batman’da 40 yıldır çamuru yoğurarak tandıra dönüştüren Gülsüm Beyaz isimli kadın, artan taleplere yetişemiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin gelenekleri arasında önemi bir yeri bulunan tandırcılığın zamanla yok olma tehlikesi altındayken Batman’da 8 kişilik bir ailenin ise geçim kaynağı oldu. Yaptığı tandırlarla dört çocuğunu evlendiren ve eşine ev alan Gülsüm Beyaz, tandırcılık kültürünün tekrar yaşatılmasını istiyor. 
KOYUN KILINDAN ÖZEL KARIŞIM
Koyun kılı ve samanı çamurla birleştiren Gülsüm Beyaz, elde ettiği özel karışımla daha sağlam tandırlar yapmaya başladı. Yurt içinde birçok ile tandır gönderdiklerini belirten Gülsüm Beyaz, Yurt dışından da taleplerin olduğunu kaydetti. Akrabalarını ziyaret etmek için Avrupa’dan Batman’a gelen gurbetçiler, Gülsüm Beyaz’ın yaptığı tandırları yaşadıkları ülkelere götürmek için siparişler veriyor.  Araçların bagajlarına göre ölçü alıp tandır üretimi için kolları sıvayan başarılı kadının yardımcılığını ise iki erkek çocuğu üstleniyor. Şimdiye kadar Almanya, Hollanda, İspanya ve İngiltere’ye tandır gönderdiklerini belirten Gülsüm Beyaz, en son yaptığı tandırı ise Çin’e yolladıklarını kaydetti. (Necdet Çakır)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete