YAŞAM

Yaşadığını ispatlamaya çalışıyor

Batman’da yaşayan ancak resmi kayıtlarda görünmeyen 70 yaşındaki Sinem Yakut, yaşadığını ispatlamak için mücadele ediyor. Kimliği olmadığı için yakalandığı mide kanseri tedavisini de yaptıramayan Yakut “Yıllarca kimliğim olmadan yaşadım, bundan sonra da yaşayabilirdim. Ama tedavi olmak için istiyorum” dedi.

Yaşadığını ispatlamaya çalışıyor
27-02-2024 17:26
27-02-2024 17:29
BATMAN
Google News

DOĞUMU KAYITLARA GEÇMEDİ

Aziz Nesin'in ‘Yaşar ne yaşar ne yaşamaz’ hikâyesi Batman'da gerçek oldu. 70 yaşındaki Sinem Yakut, doğduğunda nüfusa kaydettirilmedi. Sinem Yakut, 50 yıl önce Abdulgafur Günbayı ile imam nikâhı ile evlendi. Kimliği olmadığı için nikâh kıyamayan Yakut'un eşi yıllar sonra başka bir kadınlar resmi nikâh kıyarak evlendi. Sinem Yakut'un dünyaya gelen 4 çocuğu, Kaside Günbayı'nın üzerine kaydettirildi. Kimliği olmadığı için devletin hiçbir imkânından faydalanamayan Sinem Yakut, kasım ayında rahatsızlandı. Hastaneye götürülen ve kanser teşhisi konulan yaşlı kadın, T.C. vatandaşı olarak görünmediği için tedavi olamadı. Çocukları, annelerinin yaşadığını ispatlamak için Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğü'ne başvuru yaptı ancak olumsuz yanıt alınca çareyi mahkemede aradı. Mahkeme, aileyi geçici nüfus için tekrar Nüfus Müdürlüğüne yönlendirdi. Baba, azalar ve muhtarların şahitliğine rağmen Nüfus İl Müdürlüğü, 'yeterli delil' ve 'şartları oluşturulmadığı' için Sinem Yakut'a geçici kimlik de vermedi.

TEDAVİ OLABİLMESİ İÇİN KİMLİK GEREKİYOR

Durumu gün geçtikçe ağırlaşan Sinem Yakut'un kızı Kader Ökten, annesinin 70 yıldır kimliksiz yaşadığını belirterek “Teyzem de kimliksiz yaşıyor. Geçen kasım ayında kanser teşhisi konuldu. Tek isteğim annemin tedavi olmasıdır. Mahkemeye başvuru yaptık, yeterli delil olmağı için reddetti. T.C. vatandaşı olarak görünmediği için dava da açamıyoruz. Başvuru yaptığımız mahkeme bizi geçici kimlik olarak nüfusa yönlerdi, ancak nüfus geçici kimlik şartlarını oluşturmadığından dolayı vermedi. Annem vatandaş görünmediğinden ötürü bu girişimimiz de boşa çıktı. Mahkeme kararı olmadan dedemin mezarını açamıyoruz” dedi.


HABER: Necdet Çakır

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete