GÜNDEM

YAŞAM, KÖYLERE TAŞINIYOR

Batman kırsalında dönemin siyasi sorunları nedeniyle ev ve tarlalarını geride bırakarak, şehir merkezlerine göç etmek zorunda kalan vatandaşlar, sağlanan huzur ve güven ortamıyla yeniden köylerine dönmenin sevincini yaşıyor.

YAŞAM, KÖYLERE TAŞINIYOR
05-05-2021 13:30
BATMAN
Google News

ATIL ARAZİLER TARIMA AÇILIYOR

Köylerine dönen bazı vatandaşlar, engebeli arazileri tarım alanlarına dönüştürerek ekonomiye kazandırıyor, toprak evlerinin yerine modern villalar inşa ediyor. Devletin verdiği destekle birçok ürün yetiştiren vatandaşlar, doğup büyüdükleri topraklara dönmenin ve maddi kazanç sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.

KÖYLERDE YAŞAM STANDARDI YÜKSELİYOR

Gercüş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Metin Kaplan, güvenlik nedeniyle birçok vatandaşın yaşadığı toprakları terk ettiğini, dönüşle beraber eski tarım arazilerinin işlevsel hale geldiğini ve atıl arazilerin ıslah edilerek tarıma kazandırıldığını belirtti. Kaymakamlığın, tarım alanlarına dönüştürülen engebeli ve atıl araziler için yol çalışmasının yürütüldüğünü anlatan Kaplan, tüm köy yollarının da asfaltlandığını bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığının fıstık, sertifikalı fidan ve badem desteği sunduğunu aktaran Kaplan “Köye dönüşler ve desteklerle bölgemizde Antep fıstığı, bağ ve badem yetiştiriciliği büyük oranda arttı. 10 yıl öncesine kadar bin dekarlık fıstık alanımız varken şu anda resmi kayıtları göre 22 bin, gayri resmi ise 30 bin dekardır. 45 bin dekar bağ ve 10 bin dekar badem alanımız var. Çiftçilerimiz neredeyse atıl arazi kalmayacak şekilde uygun arazileri tarıma açıyor” dedi.

Kaplan, çiftçilere yönelik eğitim ve kurs çalışmalarının da yürütüldüğünü aktardı.

YAŞAM, KÖYLERE TAŞINDI

Gercüş Bağözü Köyü Muhtarı İdris Yıldız ise “1990'lı yıllarda köyümüz boşaltılmıştı. Köye Dönüş Projesi kapsamında birçok kişinin geri döndü. Dönen vatandaşlar batı illerinde gördükleri hayatı köye taşıdı. Köydeki yaşam standartları yükseldi” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete