GÜNDEM

YENİ AKIM, ESMER TANDIR EKMEĞİ…

“Tandır ekmeği de artık kepekli…”

YENİ AKIM, ESMER TANDIR EKMEĞİ…
30-05-2018 20:54
Google News

Batman’ın tek taş değirmeninde üretilen kepekli un, tandır ekmeğinde yeni bir akım başlattı. Artık tandır ekmekleri de kepekli undan yapılıyor.

BUĞDAY ÜRETİMİNDEN KALAN KEPEKLE TANDIR EKMEĞİ YAPILIYOR

Batman’da Şevki Çoban’ın 50 yıl önce kurduğu ve bu gün oğlu Rıfat Çoban ile birlikte işlettiği taş değirmen, dijitalleşen un fabrikalarına karşı ayakta kalma mücadelesi veriyor. Batman’ın tek taş değirmeni olarak bilinen yerde, arpa ve buğdaylar, doğal koşullarda öğütülüyor. Köylüler, tarlalarında ürettikleri arpa ve buğdayları burada öğüterek, satışa ve tüketime hazır hale getiriyor.

KİLO ALDIRMIYOR, MİDEYİ ŞİŞİRMİYOR

Şevki Çoban, buğday üretiminden kalan kepekleri, tandır ekmeği meraklılarına cüzi bir fiyattan satarak, Batman’da yeni bir akımın öncüsü oldu. Taş değirmende buğday öğüttükten sonra kalan kepekler, bur çuvala konularak kadınlara veriliyor. Kadınlar, kepekli undan tandır ekmeği yapıyor. Kepekli undan yapılan tandır ekmeği, esmer bir görüntüye kavuşuyor, beyaz ekmeğe göre daha hafif oluyor ve midede şişmiyor.

DİYET YAPANLARIN GÖZDESİ

Diyet yapan vatandaşların gözdelerinden biri haline gelen esmer tandır ekmeği, marketlerde satılan kepek ekmeklere göre de daha lezzetli oluyor. Bazı kadınlar, kepekli un ile beyaz unu karıştırıyor, börek, poğaça ve gözleme yapımında kullanıyor. Esmer ekmek geleneği, Batman’da hızla yaygınlaşacağa benziyor. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16 Mayıs 2024 e-gazete