HALKIN SESİ

YERE TÜKÜRMEYİN…

Batman’da en sık karşılaştığımız sorunlardan biri de “yere tükürme alışkanlığı”

YERE TÜKÜRMEYİN…
06-01-2017 22:58
Google News

Ne yazık ki kent kirliliğini had safhaya çıkaran ve sağlığımızı ciddi manada etkileyen bu alışkanlık, çözülemeyen sorunlar arasında duruyor. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği konuyu gündemleştirerek “Yere Tükürmeyin” adlı bir kampanya yürütüyor. Kampanya eksiksiz yürürse, yere tükürme alışkanlığı camilerde vaaz ve hutbe olarak işlenecek, okullarda ise seminerler halinde anlatılacak. Kentin işlek yerlerine konuyla ilgili afişler asıldı bile… Biz de konuyu gündemde tutmak için “yere tükürme alışkanlığını” ilgili bir çalışma düzenledik. Vatandaşlardan gelen ilginç yorum ve çözüm önerileri, ilginizi çekecek.

 “YERE TÜKÜRMEK, MEDENİ BİR DAVRANIŞ DEĞİL”

“Yere Tükürmeyin” adlı kampanyanın öncülüğünü yapan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, bu alışkanlığı sona erdirilmesi için bilinçlendirme çalışmalarının ve gerekli yaptırımların uygulanması gerektiğini belirterek “Uluorta yere tükürmek, medeni bir davranış değildir. Toplumsal bir ayıp, karşısındakini hiçe sayma ve aşağılamaktır. Sokaklara tükürmek, iğrenç bir kirlilik oluşturuyor. Ayrıca tüberküloz, grip, bronşit, zatüre gibi bulaşıcı hastalıkların da yaygınlaşmasına yol açıyor. Çevrenin temiz tutulması, insana saygıdır. Yere tükürmek her bakımdan ayıptır, günahtır, suçtur. Bir de yere tüküreni ayıplamak ve uyarmak her vatandaşın görevidir. Bu önemli sorunun ortadan kaldırılması için toplumsal bir bilinç oluşturmalıyız. Her türlü kirliliği önlemekle görevli olan kurumlar da yere tükürenler hakkında cezai işlemler yapmalıdır” diyor.

“TÜKÜRÜK VE BALGAM, HEM SAĞLIK HEM DE KENT AÇISINDAN TEHDİT”

Halk Sağlığı Kurumu Müdürü Vecheddin Acar, yere tükürmekten kaynaklı oluşan kirliliğin, insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek “Bulaşıcı hastalıkların yayılma yolları vardır. Ağız yoluyla, hava yoluyla, tükürük ve balgamla bulaşıcı hastalıklar çok yaygındır. Solunum yoluyla ve ağız yoluyla bulaşan hastalıklar çok çabuk bulaşır. Nezle, grip, verem bunlar balgamla, tükürükle, hava yoluyla hapşırmayla bulaşan ve çok çabuk yayılan hastalıklardır. Çevre Gönüllülerinin yürüttüğü kampanya, çok önemli. Ayrıca ilimizin genel görüntüsüne zarar vermemek ve çevre kirliliğini en aza indirmek anlamında da önemsenmesi gereken bir çalışmadır. Tükürük ve balgam, hem görüntü açısından kötü hem de sağlık açısından, tehdit oluşturmaktadır. Bu anlamda bu kampanyaya destek veriyoruz” dedi.

“YERE TÜKÜRMEK KÜLTÜRSÜZLÜKTÜR”

Çevre Gönüllüleri Derneği’nin kampanyasını desteklediklerini belirten Gazeteci Mansur Obut “Çevrecilerin konuyla ilgili kampanyasını oldukça faydalı buluyorum. Yere tükürmek, toplum açısından büyük bir sağlık sorunudur. Yere tükürmek insanların kültürsüzlüğünü göstermektedir. Ne yazık ki çevremizde de bu tür davranış bozukluğunu gösteren insanlar bulunuyor. Bizlere düşen bu tür davranışı sergileyen kişileri uyarmaktır. Bu konuda başta belirttiğim gibi Çevre Gönüllüleri Derneği’nin yürüttüğü çalışmayı takdir ediyor ve desteklediğimi belirtmek isterim” dedi.

“YERE TÜKÜREN İNSANLAR LAMAYA BENZİYOR”

24 yaşındaki Aziz Azun isimli vatandaş, yere tüküren kişileri lamalara (tükürük atan bir hayvan türü) benzeterek “İnsanlar lamalığa(tükürük atan bir hayvan türü) soyunmuş. Bazen sokaklarda denk geliyoruz o tür insanlarla. Bu tür insanlar toplumdan dışlanmalıdır. Yere tükürmek, mide bulandırıyor. Bizim insanlarımız batı illerinde çok modern fakat kendi kentlerinde, kendi memleketlerinde çevreyi kirletmek için adeta ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Geçenlerde Çevre Derneğinin başlattığı kampanyayı gördüm ve sonunda bu tür davranışlara karşı çıkan birileri çıktı diye çok sevindim. Derneğin bu kampanyasını destekliyorum” şeklinde konuştu.

“YARSAK DA FAYDA ETMİYOR”

Toplumda saygı kültürünün geliştirilmesi gerektiğini savunan 30 yaşındaki Mustafa Uysal isimli esnaf ise “10 yıldır esnafım. Bazen iş yerlerimizin kapısında oturduğumuz vakit, yoldan gecen vatandaşlar dibimizde yere tükürmektedir. O an midem bulanıyor, dışarı çıktığıma bin pişman oluyorum. İnsan olarak birbirimize saygı göstermeliyiz. Toplum içinde yere tükürenden ne saygı ne de başka bir şey beklenir? Umarım çevrecilerin kampanyası ses getirir de bu iğrenç davranışlardan kurtuluruz” açıklamasını yaptı.

“İNSAN 7’SİNDE NEYSE 77’SİNDE DE ODUR”

Yere tükürmeme konusunda çocuklara aile terbiyesi verilmesi gerektiğini söyleyen 62 yaşındaki emekli vatandaş Kasım Süyümcü “Bu yaşıma kadar, Batman’da bu sorun devam etti. Demek ki insanlar hala bir kültür edinemedi. Bildiğim kadarı ile yere tükürmek, suçtur.  En yakın arkadaşlarımız bile bazen yanımızda yere tükürüyor. Uyarsan da fayda etmez. İnsan 7’sinde neyse 77’sinde de odur. Baba ve anneler, daha küçük yaşlarda çocuklarımıza yere tükürmemeyi ve insana saygı duymayı öğretmeliyiz” dedi.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
2 Mayıs 2024 e-gazete