GÜNDEM

“YEREL BASIN, CAN ÇEKİŞİYOR”

Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mehmet Çelik, Anadolu Basını’nın, içinde bulunduğu zorlukları, yazılı basın açıklaması il gündeme getirdi.

“YEREL BASIN, CAN ÇEKİŞİYOR”
19-07-2017 20:10
Google News

 “DOĞRUDAN TEMİN, BASINI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR”

Anadolu Basını’nın, tarih boyunca zor imkân ve şartlar altında halkın gözü, kulağı olma görevini üstlendiği, hizmet akışını denetleme işlevini de yerine getirerek halk ile yönetim arasında köprü olduğunu belirten Çelik “Anadolu Basını, kamu görevini ifa ederken, dar alanda ekonomik mücadele vermektedir. Devlet ihalelerinin resmi ilanlarını yayımlayarak hem istihdam yaratma hem de yayın hayatını sürdürme kaygısı her geçen gün artmaktadır. Ne var ki son yıllarda bazı kamu kuruluşları, sözüm ona devleti koruma adına ihale ilanlarını ücret ödemden yayımlamakta ya da farklı amaçlarla ‘doğrudan alıma’ giderek Anadolu Basınını zor durumda bırakmaktadır. Belediyelerin doğrudan alım ya da böl parçala yandaşlara doğrudan temin adı altında vermeleri, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından atanan kayyumların OHAL yasasını gerekçe göstererek ihaleye çıkılmadan hizmet yürütme çalışmaları, yerel basını can çekişme noktasında getirmiştir” dedi.

“İHALE İLANLARI KONUSUNDA HASSAS OLUNMALI”

Dünyanın birçok ülkesinde, devletin büyük imkânlar tanıdığı yerel basının, ülkemizde zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldığını savunan Çelik “Devletin yasalarla tanıdığı ihale ilanlarını yayımlama hakkı, her geçen gün farklı uygulamalarla maalesef geri alınmaktadır. Kalkınmanın yerelde başlatılmasının hedefe ulaşılmada daha etkin olacağı tezinin hâkim olduğu günümüzde, yerelde kalkınma sacayaklarından biri olan yerel basının, kaderiyle baş başa bırakılması demokrasiye ve gelişmişliğe de zarar verecektir. Kamunun yerel bazda denetlenmesi, idarenin görmediği eksiklikleri, halkın ihtiyaç ve taleplerini gündeme getirerek ve takip ederek kamu vicdanını rahatlatma noktasında yerel basının taşıdığı önem göz önünden uzaklaştırılmamalıdır. Yayın hayatlarını zor şartlar altında yürüten yerel gazetelere karşı, il yöneticileri ve kurum amirlerinin Kurum İhaleleri İlanları konusunda daha hassas olamaya davet ediyorum” dedi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete