GÜNDEM

“YEREL SEÇİM, ERKENE ALINABİLİR”

HDP’nin, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim Sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirme kulislerinde, yerel seçimlerin de erkene alınabileceği ihtimali konuşuluyor.

“YEREL SEÇİM, ERKENE ALINABİLİR”
29-06-2018 21:56
Google News

HDP’de yapılan değerlendirmelerde, özellikle İçişleri Bakanlığınca KHK ile görevlendirme yapılan 90 belediye için parti teşkilatlarının hazırlıklı olması gerektiğine dikkat çekiliyor. Kulisler, HDP ve CHP'nin de erken seçim önerisine karşı çıkmayacağını gösteriyor.

SEÇİMLER GÜNDEMDEYKEN, YEREL SEÇİME GİDİLEBİLİR

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, kulislerde, normal takvime göre Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerin iktidarın talebi, muhalefetin destek vermesi durumunda Ekim ya da Kasım ayında yapılabileceği konuşuluyor. AK Parti'nin henüz Türkiye seçim atmosferindeyken yerel seçimleri erkene alarak gelecek 4–5 yıllık seçimsiz bir dönem geçirmeyi hedeflediği, ana muhalefet partisi CHP’nin de bu yönde bir öneri gelmesi durumunda parti içi tartışmaları bir kenara bırakmak adına onay verebileceği ifade edildi.

HDP DE SOĞUK DEĞİL

Edinilen bilgiye göre HDP de yaklaşık 90 belediyede KHK ile görevlendirme yapıldığı için yerel seçimlerin erkene alınması önerisine soğuk bakmayacak.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR

Yerel seçimlerin erkene alınması için anayasa değişikliği yapılması gerekiyor. Yeni oluşan parlamento AK Parti'nin referandumsuz anayasa değişikliği yapma çoğunluğu MHP’nin desteği olsa bile bulunmuyor. Referandumsuz anayasa değişikliği yapılması için 24 Haziran’la birlikte yürürlüğe giren anayasa hükümlerine göre 400 milletvekilinin desteği gerekirken, AK Parti'nin 295, MHP’nin 49 olmak üzere her iki partinin toplam 344 milletvekili söz konusu eşiği tek başına aşmaya yetmiyor. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete