GÜNDEM

“YEREL YÖNETİMLER DEVLET İÇİNDE DEVLET DEĞİL, DEVLETİN BİR PARÇASIDIR”

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Mehmet Emin Ekmen, İçişleri Bakanlığının yardım hesaplarını kapatmasını eleştirdi.

“YEREL YÖNETİMLER DEVLET İÇİNDE DEVLET DEĞİL, DEVLETİN BİR PARÇASIDIR”
02-04-2020 15:59
Google News

 

Ekmen, “Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, bu salgının getirdiği zorluklar dayanışma ile aşılabilir. 

Dayanışma ve yardımlaşma kanallarının yasaklanması değil arttırılması ve güçlendirilmesi gerekir. Devletin yapacağı şey bunları yasaklamak değil, desteklemek, denetlemek ve koordine etmektir. Dolayısı ile hem ihtiyaç hem de moral olarak yasaklama değil dayanışma ve koordine zamanıdır.

İçişleri Bakanlığının yasağı, Yardım Toplama Kanunu açısından doğru gözükebilir ama diğer yanda Belediyeler ve Büyükşehirler yasası var ve bu iki yasa da özel yasa oldukları için uygulamada öncelikli yasa  olarak kabul edilirler. Belediyelerin bağış kabul etme yetkilerinin varlığı, buna dair kampanya ve benzeri koordine yetkisini de içerir. 
Bir an için Bakanlık haklı olsa bile, yapılması gereken yasaklama, hesaplara el koyma değil, eksikliklerin tamamlanması için ilgili belediyelerin dikkatini çekmek olmalıdır.

Yerel yönetimler devlet içinde devlet değil, devletin bir parçasıdır. Çağdaş devletler yerel yönetimlerinin güçlülüğü ile övünürler. Yasayla yetkileri belirlenmiş, merkezi hükümetin denetimi altında çalışan belediyelerin adeta paralel yapılar olduğu iddiası kabul edilemez.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete