ROPÖRTAJ

Yıldızı parlayan belde Balpınar

Yıldızı parlayan belde Balpınar

Yıldızı parlayan belde Balpınar
27-09-2023 20:03
27-09-2023 21:04
BATMAN
Google News

Önce belde statüsüne kavuşması için müracaat yaptı

Sonra o beldeye belediye başkanlığı yaptı

Balpınar Beldesi Belediye Başkanı Hüseyin Geylani, Sonsöz’e anlattı

 …

Batman Merkeze 10 kilometre uzaklıktaki Balpınar Beldesinin misafiriyiz.

Beldede iki dönem arayla belediye başkanlık görevi yapan Hüseyin Geylani tarafından karşılanıyoruz.

Balpınar, yeni yatırım ve çalışmalarla yıldızı parlayan yerleşim yerlerinden biri.

Seracılığın hızla geliştiği beldede, bir marka yaratılmaya çalışılıyor.

Yapımına başlanan millet bahçesi de vizyon projelerden biri olacak gibi görünüyor.

Bir dönem belediye başkanlık yaptıktan sonra seçimi kaybeden

İkinci seçimde tekrar belediye başkanı olarak görev alan AK Parti’li Hüseyin Geylani ile hafıza tazeliyoruz.

Beldedeki gelişmeleri tek tek anlatıyor Başkan Geylani.

Detaylar röportajımızda, buyurun…

“BALPINAR, BENİM MÜRACAATIMLA BELDE OLDU”

-Balpınar Beldesine ilk belediye bakanı olduğunuz süreci anlatır mısınız Sayın Geylani?

“1988–1989 tarihine kadar Fazilet Partisinden Siirt’te iki dönem İl Genel Meclis Üyesiydim. Siirt’te Vali Atilla Koç’un dönemiydi. Balpınar ise o dönem köydü. Bu köyün ortaokul, sağlık ocağı, öğretmen lojmanları ve ziraat odası projelerini o dönem hazırlamıştık. 1990’da Batman il oldu. İlk valimiz Tuncer Perçinler oldu. Şırnaklıları Şırnak’a, Batmanlıları Batman’a gönderdiler, Siirtliler Siirt’te kaldı. Batman’a geldim, 18 Nisan 1999 tarihine kadar il genel meclis üyeliğini iki dönem yaptım. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksoy'un döneminde Balpınar’ın köy statüsünden çıkıp belde olması için müracaatta bulunduk. 5,5 ay sonra köy statüsünden çıkıp 18 Nisan 1999 tarihinde burası belde statüsüne kavuştu. İstifa ettim. Seçimlerde belediye başkan adayı oldum ve kazandım. Bu arsayı aldım. Etrafına ihata duvarı ördüm, yan tarafı makine ikmal için ayırdım. Ağaç ektim, kamelyalar yerleştirdim. 1 traktör, 2 minibüs, 1 makam aracı aldım. Ankara’ya gittim. Yeraltı kanalizasyon hattı için buz imalat makinesi aldım, 10 kilometre kanalizasyon hattı döşedik. Ardından 10 bin metrekare kilit taşı döşedik. Mezarlık alanı, çöl gibiydi, etrafına ihata duvarı ördüm, tanesini 5 TL’den aldığımız bin adet çam ağacı diktik. Şimdi burası Balpınar’ın oksijen deposu, ormanı oldu. Ortaokul, lise binasını yaptık. Santral getirdik. Şimdi de 10 araç aldık. Traktör, minibüs, makam arabası, kepçe, arazoz araçları, pikap, çöp arabası ve itfaiye aracı aldık”

“KUYU SUYU YERİNE ÇEŞMELERDE SU AKITMAYA BAŞLADIK”

-İlk icraatınız ne olmuştu?

“Balpınar’da evlerde tulumba suyu kullanılıyordu. Altyapı kanalizasyon hattını yaptıktan sonra caddelere girdik. Bana İller Bankasından gelen para 1 milyon 750 milyon o dönemin parası. Şimdi biraz emlak vergisi belediye bütçesine geliyor, halen su parası ödenmiyor. Belde halkı dedi, bizi bu tulumba sularından kurtar. Allah yardım etti. Su kulesi var ama beldenin yukarı kısmına su yetişmiyor. Kot alçak olduğu için. Saat 12’de daha yeni beldenin yukarı kısmına su gitmeye başlıyor. Müracaat ettim. Depo suyunu yukarıda yaptık. Çay eteğinden 50 metre derinliğinde çukur açtık, dalgıç bıraktık. Dalgıçla şu anda su kulesine su veriyoruz. Su kulesi de beldeye bu suyu dağıtıyor. İhata duvarı ördük, 10 bin adet çam ağacı ektik. 2004 yılında seçim geldi. 13 oy ile kaybettim. Belediyeyi HADEP’li başkan yönetti”

2009 SEÇİMLERİNDE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

-Bir seçimi kaybettik sonra yeniden mi belediye başkanı seçildiniz?

“2009 seçimlerinde yine Fazilet Partisinden seçime girdim, belediye başkanlığını kazandım. Onlar belde girişindeki yolu asfaltlamış. Bütün Kuyubaşı’ndan ve arazilerden gelen su, bizim yola akıyordu. Sağdaki yol, 5 yıl boyunca suyun altında kalmış, yolun asfaltı çökmüş. Sadece sol taraftaki yol kullanılabiliyordu. 10 yıllık minibüsler, maliye borçlarından ötürü icraya düşmüş. 2009 seçimlerini kazanınca beldenin tüm sokaklarına kilit taşı döşedik. Belde girişindeki yola 2 kilometre boyunca aydınlatma lambaları kurduk. Alay komutanı beldemizi ziyaret ettiğinde ‘belde o kadar aydınlanmış durumda ki uçaklarımız yanlışlıkla buraya inebilir’ diyerek espri yapmıştı”

-İkinci dönem seçildiğinizde neler yaptınız?

“2014 seçimlerinde yine kaybettim. Belediye için aldığım bu arsaya, o dönem Batman Belediyesinin desteğiyle belediye binasını inşa ettiler. 2019 seçimlerinde yeniden belediye başkanlığını kazandım. Belediye binasına kalorifer peteklerini taktık, eksikleri tamamladık. Belde girişindeki yola başladık. 700 kamyon stabilize, Batıraman’dan çekerek yolu yükselttik. Sağ taraftaki araziler düşük olduğu için 1–3 metrelik ihata duvarı ördük. 35 ton demir kullandık. Yolu bitirdik. Diyarbakır Dicle Atatürk Orman Çiftliğinden 500 adet çam ağacı aldık, bu yola ektik. Benden önceki dönem, 45 evin önüne kilit taşı indirip, seçimi kazanırlarsa bu kilit taşlarını ödeyeceklerini söylemişlerdi. Ben seçimi kazanınca b kilit taşlarını döşemedim, 6 ay boyunca parasını da vermedim. Döküm indirmişlerdi. Dökümün parasını vermek istemedim. Balyalı şekilde indirilmemişti.  Şu anda Balpınar’da tüm evlerin önüne kadar kilit taşı döşedik. 8 araç aldım. Vali Hulusi Şahin ve Vekil Ziver Özdemir döneminde. Zorköy, Segirka, Yeniköy de beldemize bağlandı. Suyu yok, yolu yok, kanalizasyon şebekeleri yok. 100 yıllık köy. Bu köylerin kanalizasyon şebekesini yapmaya başladık. Tulumba suyundan kurtarmak istedik. 3 trilyona fabrikalardan teklif aldım. İhale yaptım. 14 kilometre boru aldım. 6 ayda bu köylerin su sorununu çözdük, 750 evin bağlantısını yaptık. 35 metre yüksekliğinde ayrı su kulesi yaptık, onlara bir kuyu ve dalgıç yaptık. 750 evin mutfağında şu anda su akıyor. Altyapıları için5 bin metre altyapı kanalizasyon şebekesi yaptık. Her taraf topraktı. Evlerin içine kadar kilit taşı döşedik. 11 trilyona 80 bin metrekare kilit taşı döşedik. Ortaokul yolunu yaptık. 25 ihata duvarı yaptık, Ilısu Barajının suyu evlere girmesin diye. 2 ambar yaptık. 7 tandır evi yaptık. Eski aydınlatmaları söktük. Batman’ın Turgut Özal Bulvarında yanan ışıklardan aldık, taktık. Henüz elektrik verilmedi”

BELDEYE MİLLET BAHÇESİ YAPILIYOR

-Şu anda beldede bir millet bahçesi projesi var. Biraz anlatır mısınız hangi aşamada?

“Evet, beldemizde Millet Bahçesi yapımına başladık. Çöplük alanı, tıraşladık, etrafına ihata duvarlarını ördük. 10 dönümlük alanda kamelyalar, kafeler, yürüyüş alanları olacak. Aydınlatmalar olacak. Araç park yeri olacak. Lavabolar olacak. Balpınar’ın mega projelerinden biri olacak”

“BELDEMİZ, BATMAN’LA YARIŞIYOR”

-Beldede verdiğiniz diğer hizmetlerden de kısaca bahseder misiniz?

“Beldemizde ilkokul, ortaokul, lise, kapalı spor salonu, açık halı saha, aile sağlığı merkezi, kadın kooperatif binası, ziraat odası binaları var. 45 dakika arayla Balpınar’dan Batman Merkeze sabah ve akşam otobüs seferi düzenleniyor. Belde içinde öğrencilere ulaşım hizmetini ücretsiz veriyoruz. Hizmet ve yatırımlarda rakibimiz Batman Belediyesidir. Batman’a yapıldığı kadar hizmet ve yatırımı beldemize getirmeye kararlıyız”

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete