GÜNDEM

YILKI ATLARI, KADERİNE TERK…

Yaz aylarında köylüler tarafından çalıştırılan atlar, kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle dağlarda kaderine terk ediliyor.

YILKI ATLARI, KADERİNE TERK…
18-10-2016 18:59
Google News

Özellikle Hasankeyf, Sason, Gercüş ve Beşiri İlçesi kırsalında yoğun olarak görülen atlar, türlü tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Yılkı atları olarak nitelendirilen yüzlerce at, terk edildikleri alanlarda yaşam mücadelesi veriyor.  Dicle Nehri’nin kıyısındaki yeşil alanlardan beslenen atlar, kış mevsimi boyunca dağlarda kalıyor. Bölgelerde varlığını sürdüren atların sayıları, tarımdan kopan yöre köylülerinin doğaya terk ettiği atların da katılımıyla son yıllarda hızla çoğaldı.

KULLANILIP KADERİNE TERK EDİLİYOR

Tarımda ve yük taşımada kullandığı atları yaylalara bırakan köylüler,  yaz aylarında tekrar yararlanmak üzere atlarını yakalayıp evcilleştiriyordu. Ancak son yıllarda köylerin göçle boşalması ve tarımsal üretimin terk edilmesi nedeniyle, yaylalara bırakılan atlar bir daha alınmıyor. Bazı atların daha birkaç aylık yavrusunun olduğu görülürken, bazılarının ise aldığı yaralar nedeniyle sektiği gözlendi.

ATLAR KIŞIN YİYECEK BULMAKTA ZORLANIYOR

Bölgedeki kırsal alanlarda sürü halinde gezen atlar, kışın yiyecek bulmakta zorluk çekiyor. Bu atların sayısında son yıllarda artışın yaşandığı ifade ediliyor. Köylerden bırakılan atların, zamanla vahşileştiği belirtilirken, kış aylarında yiyecek bulmakta zorlanan atların, bahar ve yaz aylarında daha rahat beslenebildiği bildiriliyor.

YILKI ATLARI, ESKİ CAZİBESİNİ YİTİRDİ

Köy sakinleri, yaklaşık 20 yıl öncesine kadar tarlaları atlarla sürdüklerini ve yük taşıdıklarını anlatarak “Bu köylerde hemen hemen her evde 1 at vardı. Ancak son yıllarda atlara bakılmıyor. Yıllarca gücünden faydalanılan atlar kaderlerine terk ediliyor. Eskiden atlara ilgi oldukça fazlaydı. Ulaşım aracı olarak kullanılıyordu. Teknoloji geliştikçe atlara ilgi azaldı. Terk edilmeleri bizleri üzüyor” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete