HALKIN SESİ

YKS TÜRKÇE TESTİNDE

YKS TÜRKÇE TESTİNDE

YKS TÜRKÇE TESTİNDE
29-06-2020 16:56
Google News

 

YKS Türkçe testinde

 “Gözünün gördüğü ile gönlünün bildiği bir olmayan...’ cümlesinde anlatılmak istenen nedir?” 
Şeklinde bir soru sorulmuş, sınava giren 2,5 milyon gence. Teminatımız olan geleceğimize Mabel Matiz hatırlatılmış, sınava girenlerin aklına mıh gibi çakılsın, yetmezmiş gibi bundan sonra sınava girecek gençlerin de soru çözümlerinde hep karşılarına çıksın istenmiş. 
Türkçe öğretmenleri başta olmak üzere, dönemin dershanecileri bu ismi hep hatırlasın, denmiş. 
Sınava girenlerin kardeşlerini ve ailelerini de katsanız 30 milyonluk bir tanıtım oldu.
Bu piyangonun vurduğu talihliyi ben de merak ettim. İsmini duymuştum fakat sesini, sanatı tarzını, simasını ve felsefesini bilmediğim M Matiz’i internetten araştırınca hayal kırıklığı yaşadım. 
Üzüldüm. Kırıldım. Kızdım.
Ününü bırakın dünayaya, Türkiye’ye yayamamış ve maalesef Türkiye toplumunun inanç ve örf adetlerine ters bir anlayışı benimseyen biri mi gençlerimizin rol modeli olacak? Türk düşünce ve yazın hayatında bu soruya kaynak teşkil edecek bir beyit, mısra yok mu? 
Gençleri Şeyyad Hamza, Ahmedi, Kadı Burhaneddin, Necati Bey, Fuzuli, Şeyh Galip, Sabahattin Ali, Edip Cansever, Orhan Veli, Sezai Karakoç, Yahya Kemal Beyatlı, Atilla İlhan, Behçet Necatigil, Nazım Hikmet, Cemal Süreya, Cahit Zarifoğlu, Turgut Uyar, Edip Cansever, Orhan Veli, Cahit Sıtkı Tarancı vs tanıştırmak varken neden Matiz?
YKS’de çıkan sorular, sadece bir soru değil; tarihsel, kültürel, dini, toplumsal ve psikolojik etkilerileri de olan bir ölçme ve değerlendirmedir. 
Gençler hayati önem taşıyan bu sınavı kolay kolay unutmaz. Hele bir de pandemiye, sınav takvim değişikliğine denk gelen bu yılkini gençlik 3 kat unutmaz. 
Peki, Sayın Matiz bu soru üzerine ne hissetmiş. Buyurun onu okuyalım :
..... 
“Lisenin son günlerinde anlık olarak heves ettiğim diş hekimliği fakültesini kazanıp sonra 5 sene lanet ede ede okuyup bir de üstüne 2 sene mesleği yaptım.” diyerek sisteme de sıralamış.
ÖSYM doğru kişiden alıntı yapmış!
Hülasa...
Göz ve kalp çatışması için Mabel’e ihtiyaç duyan ve Mabel’i zihinlerde tutmaya çalışan bir yaklaşıma ne diyebilirim ki? 
O kadar trajik ki CHP ve HDP Ak Parti’yi kadrolaşma ile suçluyor. Bence suçlamasınlar desteklesinler. Çünkü asıl muhalefet etmesi gerekenler bizleriz. 
Ne var bunda diyorsanız, Netflix’in din düşmanlığına, LGBT’yi özendirici dizilerine ve mesajlarına da kızmayın.
Not : Mabel Matiz’in doğum ismini değiştirme sebebini öğrendiğinizde kızgınlığınız bir kat daha artacaktır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
10 Mayıs 2024 e-gazete