GÜNDEM

YOKSULLUĞUN KENTİNDE MISIR TARLALARI, İKİ DEFA BİÇİLİYOR

Yoksulluğun kenti Batman’da mısır tarlalar, önce çiftçiler tarafından, sonra da yoksul aileler tarafından biçiliyor.

YOKSULLUĞUN KENTİNDE MISIR TARLALARI, İKİ DEFA BİÇİLİYOR
23-09-2015 20:16
Google News

Yoksulluğun kenti Batman’da mısır tarlalar, önce çiftçiler tarafından, sonra da yoksul aileler tarafından biçiliyor.

şsizliğin ve yoksulluğun tırmanışta olduğu Batman’da ihtiyaç sahibi aileler, gözlerini mısır tarlalarına dikti. Mısır hasadının başladığı şu günlerde, işsizlik ve yoksulluk, bir kez daha kendini fark ettiriyor. Mısır üreten çiftçi, giderlerini karşılayamadığı için kara kara düşünürken, yoksul aileler de hasat yapılan tarlalarda kalan mısır artıklarını toplayarak ekmeğini kazanmanın peşinde. Çocukları ile mısır tarlalarına giden aileler, topladıkları mısırları semt pazarlarında satarak mutfak masraflarını karşılıyor. Sabahın erken saatlerinde, yanlarında getirdikleri çuvallarla, hasadı yapılmış olan mısır tarlalarına gelen çocuklu aileler, 40 derece sıcağın altında mısır artıklarını topluyor. Aileler, topladıkları mısırları çuvallara doldurduktan sonra yarı açık kamyonetlere yüklüyor. Kimi aileler topladıkları mısırları haşlayarak satarken, kimileri de mısır koçanlarını kışlık yakacak olarak kullanıyor.

MISIR ÜRETİCİSİ, UMDUĞUNU BULAMADI

Mısır üreticilerinden Osman Çam, fiyatı her geçen gün artan mazot ve gübre fiyatlarına dikkat çekerek “Toprak Mahsulleri Ofisi, müdahale alım fiyatlarını geç açıkladı. Borçlarımız nedeniyle tüccara 65 kuruştan mısır sattık. Açıklanan rakamın en azından 800 kuruş olması gerekirdi. Borçlarımızı ödeyemez hale geldik. Gübre ve mazot fiyatları durdurulamıyor, ürettiğimiz mısırın karşılığını alamıyoruz” dedi.

MISIR TARLALARI GEÇİM KAYNAĞIMIZ

Tarlada kalan mısır koçanlarını toplayan 6 kişilik aile ise “Mısır hasadını her sene dört gözle bekliyoruz. Çocuklarımızla birlikte mısır tarlalarını gezip, koçanları topluyoruz. Bunları satarak mutfak masrafımızı çıkarıyoruz” dedi. (Atilla İhsan Atay)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete