Yurt dışındaki seçmenlerin oy verme işlemi sürüyor

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemleri devam ediyor.

Yurt dışındaki seçmenlerin oy verme işlemi sürüyor
18-06-2018 03:39
Google News

ürcistan'da yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşları, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği ve Batum'daki başkonsoloslukta yerel saatle 09.00'da oy kullanmaya başladı.

Tiflis Büyükelçiliğinde kurulan sandıkta ilk oyu kullanan Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tiflis'te 920 seçmenimiz kayıtlı, 881 seçmen de Batum'da kayıtlı." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapılarında da oy sandıkları kurulduğunu ve vatandaşların burada da oy kullanabileceklerini belirten Yazgan ayrıca seçmenlerin Sarp Sınır Kapısı'nda 24 saat oy verebileceğini söyledi.

Yazgan, Tiflis Büyükelçiliği ve Batum Başkonsolosluğunda yerel saatle 21.00'e kadar oy verme işlemlerinin süreceğini kaydetti.

Özbekistan

Özbekistan'da yaşayan Türk vatandaşları da Taşkent Büyükelçiliğinde sandık başına gitti. 

Seçmenler 09.00-21.00'e saatlerinde oylarını kullanabilecek.

Azerbaycan

Azerbaycan'da da seçmenler, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği ile Nahçıvan ve Gence başkonsolosluklarında kurulan sandıklarda TSİ 08.00'da oy kullanmaya başladı. 

Seçim için Bakü Büyükelçiliğinde 5, başkonsolosluklarda birer olmak üzere toplam 7 sandık kuruldu. 

Azerbaycan'da, 5 bin 209 kayıtlı seçmen bulunuyor. Oy verme işlemi TSİ 20.00'ye kadar devam edecek.

İspanya

İspanya'da, Madrid Büyükelçiliği ve Barselona Başkonsolosluğunda kurulan sandıklarda oy verme işlemi yerel saatle 09.00’da başladı. 

İspanya'da oy kullanma işlemi 21.00'de sona erecek.

Macaristan

Macaristan’da, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliğinde kurulan sandıklarda yerel saatle 09.00'da oy kullanmaya başladı.

2 bin 156 seçmenin kayıtlı olduğu Macaristan'da seçmenler, yerel saatle 21.00'e kadar oy kullanabilecek.

Erbil

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yaşayan Türk vatandaşların oy verme işlemi yerel saatle 09.00 itibarıyla Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda başladı.

IKBY'de yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan 2 bin 500 kadar Türk vatandaşı, yerel saatle 21.00'e kadar oy kullanabilecek.

Mısır

Mısır’da yaşayan Türk seçmenler, Kahire'deki konsolosluk binasında oy vermeye başladı.

Mısır’da bin 194’ü başkent Kahire, 292’si İskenderiye’de olmak üzere bin 486 Türk seçmen bulunuyor.

ABD

ABD'nin batı yakasındaki 12 eyalette yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Los Angeles Başkonsolosluğuna gelerek oy verme işleminin son gününde de oylarını kullanmaya devam ediyor. 

Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Can Oğuz, ABD'nin batı yakasındaki 12 eyaleti kapsayan ve ABD genelindeki yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 106 bin 336 seçmenin 17 bininin Los Angeles'ta bulunduğunu belirtti. 

ABD'de oy verme işlemi yerel saatle 21.00'de sona erecek.

Ürdün

Ürdün'de yaşayan Türk seçmenler, Türkiye'nin Amman Büyükelçiliğinde kurulan sandıklarda yerel saatle 09.00’dan itibaren sandık başına gitti.

Ürdün'de bin 800'den fazla seçmenin kayıtlı olduğu belirtiliyor. 

Ülkedeki oy verme işlemleri yerel saatle 21.00'e kadar devam edecek. 

Sırbistan, Arnavutluk ve Kosova

Sırbistan'daki seçmenler, yerel saatle 09.00'dan itibaren Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinde oylarını kullanmaya başladı. 

Öte yandan Sırbistan'da ilk kez kurulan seçim sandığına, sandık kurulmayan çevre ülkelerden de yoğun katılım olduğu gözlendi. 

Önceki yıllarda kayıtlı seçmen sayısının 500'den az olması nedeniyle sandık kurulmayan Sırbistan'da 537 kayıtlı seçmen bulunuyor. 

Arnavutluk’taki Türk seçmenler de yerel saatle 09.00'dan itibaren Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliğine gelerek oylarını kullanmaya başladı.

Arnavutluk'ta yaklaşık bin 350 kayıtlı seçmen bulunuyor.

Kosova’da yaşayan Türk seçmenler ise yerel saatle 09.00 itibarıyla Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği ile Prizren Başkonsolosluğuna gelerek oylarını kullanıyor.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, yaptığı açıklamada, Priştine'de bin 328 ve Prizren'de 338 civarı seçmen bulunduğunu aktardı.

Sırbistan, Arnavutluk ve Kosova'da oy kullanma işlemi yerel saatle 21.00'e kadar sürecek.

Güney Afrika

Güney Afrika'da yaşayan Türk seçmenler, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye'nin Pretorya Büyükelçiliğinde kurulan sandıkta oy kullanmaya başladı. 

Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Afrika'da seçime katılım oranının geçen seçimlere oranla daha yüksek olduğunu söyledi.

Büyükelçilik rezidansında bayramlaşma merasimi de gerçekleştirildiğini belirten Ülgen "Vatandaşlarımız hem bayramlaşıyor hem de oylarını kullanıyorlar. Önceki iki seçimde Güney Afrika'da toplam 346 seçmen oy kullandı. Bu seçimde ise kayıtlı seçmen sayısı bin 64. Şu ana kadar katılım oldukça yüksek. Parti temsilcilerinin de katılımıyla seçim gayet iyi bir havada gerçekleşiyor." şeklinde konuştu. 

Seçmenler, Güney Afrika'nın yürütme başkenti Pretorya'daki büyükelçilikte kurulan sandıkta oylarını yerel saatle 09.00'dan 21.00'e kadar kullanabilecek.

Irak

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşları, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nde yerel saatle 09.00'da oy kullanmaya başladı.

Bağdat Büyükelçiliği'nde kurulan sandıkta ilk oyu kullanan Büyükelçi Fatih Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:

"Yeni dönem milletvekilliği için Bağdat'ta bulunan vatandaşlarımız oylarını kullanmaya başladı. Burada sandık açılması Türkiye'deki demokratik uygulamaların yaygınlığı demektir. Türkiye, vatandaşlarına güvenlik durumu ve mesafe gözetmeden hemen hemen dünyanın her yerinde demokratik uygulama hakkı veriyor." 

Büyükelçi Yıldız, Irak'ın Erbil Başkonsolosluğunda da oy verme işleminin yapıldığını sözlerine ekledi. 

Belçika

Belçika'da yaşayan Türk seçmenler, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Brüksel'de kurulan sandıkların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Avrupa’da Türk nüfusun yoğun olduğu ülkelerden Belçika'da yaşayan seçmenler, başkent Brüksel ve Anvers kentinde oy verme işlemi için kiralanan Expo salonlarında kurulan sandıklara yoğun ilgi göstermeye devam ediyor.

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Belçika Başkanı Basir Hamarat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün Belçika'da oy kullanımının üçüncü günü. Vatandaşlarımızdan yoğun ilgi var. Saatlerce sırada bekleseler bile oyunu kullanmadan geri döneni daha görmedik. Halkımızın bugün Türkiye'ye sahip çıkmasını, gelip oy kullanmasını arzu ediyoruz." dedi.

Öte yandan oy sandıklarının kurulduğu Brüksel'deki Expo salonuna çevre kentlerden otobüslerle çok sayıda seçmen geldi.

Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Belçika'da yaşayan yaklaşık 140 bin seçmen, 19 Haziran'a kadar Brüksel ve Anvers kentlerindeki Expo salonlarında oy kullanabilecek. Oy verme işlemleri, yerel saatle 09.00-21.00 arasında yapılabilecek. 

Almanya

Almanya'da 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 13 noktada kurulan sandıklarda vatandaşlar oylarını kullanmaya devam ediyor.

Ülkede oy verme işlemlerinde son üç güne girilirken bayram tatili ve hafta sonunun da etkisiyle özellikle Türklerin yoğun yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki Düsseldorf ve Köln Başkonsoloslukları önünde uzun kuyruklar oluştu.

Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pazar günü olması nedeniyle uzun seçim kuyrukları meydana geldiğini ancak hafta içinde vatandaşların oylarını hızlı şekilde kullanabildiğini söyledi.

Düsseldorf Başkonsolosluğunda bu güne kadar 50 binden fazla kişinin oy kullandığını belirten Gürel, "Bu bir demokrasi şöleni ve biz bütün vatandaşlarımıza mutlaka vatandaşlık görevlerini yapmalarını, bu haklarını kullanmaları söylüyoruz. Bu son üç günü iyi değerlendirsinler ve mutlaka gelip oylarını kullasınlar." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan "mavi kartlı" vatandaşların oy kullanamadığını hatırlatan Gürel, seçmenlerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olan fotoğraflı ve geçerli bir kimlikle oy kullanmaya gelmeleri gerektiğini kaydetti.

Köln

Köln Başkonsolosu Ceyhun Erciyes, seçimlerde son üç güne girildiğini hatırlatarak, bugün oy kullanılabilecek son pazar olmasından dolayı en kalabalık günü yaşadıklarını söyledi.

Erciyes, "Bizim Köln genelinde 130 bin seçmenimiz var. Bugünkü yoğunluğu da göz önüne alırsak biz yüzde 50 katılım bandını aşacağımızı tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

Pazartesi ve salı günü oy kullanma işlemlerinin devam edeceğini anımsatan Erciyes, akşam saat 21.00'de kuyrukta olunsa dahi son seçmen oy verene kadar sandıkların açık kalacağını kaydetti.

Berlin

Almanya’nın başkenti Berlin’de de sandıklara yoğun ilgi gösterildi.

Seçim sandıklarının kurulduğu Berlin Başkonsolosluğunun bahçesinin önünde daha önceki günlere göre daha uzun kuyrukları oluştu. 

Fransa

 Fransa'daki Türk seçmenler, Türkiye'de 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne yoğun ilgi gösteriyor.

Avrupa’da Türk nüfusun yoğun olduğu ülkelerden Fransa'da, 7 Haziran'da başlayan oy kullanma süreci vatandaşların yoğun ilgisiyle devam ediyor. 

Paris Başkonsolosluğuna yerel saatle 09.00'da oy kullanmaya gelen vatandaşlar, hafta sonu olması nedeniyle uzun kuyruklar oluşturdu. Başkonsolosluğa çevre kentlerden otobüslerle çok sayıda seçmen geldi.

Kazakistan

Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Kazakistan'da yaşayan Türk vatandaşlarının dün başlayan oy verme işlemleri sona erdi.

Türkiye'nin Astana Büyükelçiliğinden edinilen bilgiye göre, Kazakistan'da yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 4 bin 567 seçmenden, Astana'da 482, Almatı'da 848 ve Aktau kentinde 38 kişi olmak üzere toplam bin 368'i oyunu kullandı. 

Seçmenler, 16-17 Haziran'da yerel saatle 09.00-21.00 arasında Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği, Almatı ve Aktau başkonsolosluklarında kurulan sandıklara oylarını verdi. 

Kırgızistan

Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Kırgızistan'da yaşayan Türk vatandaşlarının oy verme işlemi sona erdi. 

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 2 bin 30 seçmenden 845'i, oyunu Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinde kurulan sandıkta kullandı. 

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi ve Seçim Komisyonu Başkanı Cengiz Kamil Fırat'ın ve gözlemcilerin gözetiminde, açılan sandıktaki oy zarfları sayıldıktan sonra diplomatik kurye ile Türkiye'ye ulaştırılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete