GÜNDEM

ZEYNEL BEY’İN İHALESİ 29 OCAK’TA…

ZEYNEL BEY’İN İHALESİ 29 OCAK’TA…

ZEYNEL BEY’İN İHALESİ 29 OCAK’TA…
19-12-2014 17:14
Google News

Ilısu Baraj suları altında kalacak Hasankeyf’te bulunan Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması için DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı tarafından 29 Ocak 2015 tarihinde ihale yapılacak.

29 Ocak’ta saat 10.00’da DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı’nın Ankara’daki binasında yapılacak olan ihaleye tecrübeli firma ve şirketlerin katılması beklenirken, ihaleyi alan firmanın restorasyon uzmanı, proje mimarı, proje mühendisi ve proje ekibiyle birlikte çalışması zorunlu kılınacak.

RAYLI SİSTEMLE TAŞINACAK

İhalede belirtilen hususlara göre 1100 ton ağırlığındaki türbenin raylarla taşınma ve korunmasını işlemleri 250 gün içinde tamamlanacak. 1100 ton ağırlığındaki türbe, tek parça halinde, raylı bir sistemle korunarak taşınacak. Taşınma işlemiyle birlikte Zeynel Bey Türbesi, 550 yıl aradan sonra yer değiştirmiş olacak.

UZUN HASAN DÖNEMİNDE YAPILDI

Zeynel Bey Türbesi 1462- 1842 yılları arasında Hasankeyf'e hakim olan Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın, Otlukbeli Savaşı'nda yaralanıp burada ölen oğlu Zeynel Bey için yaptırmıştır. Anadolu dışı mimarı ve süslemesiyle ünlü özellikleri, yapı ve plan, tuğla, malzeme ve bezeme yönünden Azerbaycan'ın bin 322 tarihli Bedre kümbetiyle benzer karakterdedir. Kuruluşu ve bezemesiyle Azerbaycan ve Türkistan yöresi anıt mezarlarının etkisi görülen Zeynel Bey Türbesi, dıştan silindirik görünüşüne karşılık, içten sekizgen planlıdır. Gövde üzerinde firüze ve lacivert renkli sırlı tuğla kaplamalarla mozaik çinilerden oluşan bitkisel ve geometrik dekorasyonun yanı sıra, “Allah, Muhammed, Ali, Ahmet” kelimelerinin yer aldığı kufi harfli Arapça yazıya da yer verilmiştir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
9 Mayıs 2024 e-gazete